Sud u Japanu presudio da je nepostojanje zakona o istopolnim zajednicama protivustavno

Ustav Japana se krši time što nema zakona kojim bi istopolnim parovima bilo dozvoljeno da se venčaju i formiraju porodicu, presudio je danas Okružni sud u Tokiju.
Sud u Japanu presudio da je nepostojanje zakona o istopolnim zajednicama protivustavno
Foto: Pixabay
Sud je ukazao na to da istopolni parovi treba da uživaju istu pravnu zaštitu kao heteroseksualni parovi u braku.
Sud je odbio milion jena (7.215 dolara) kompenzaciju za nevolje proživljene zbog nedostatka pravne zaštite, koliiko je na suđenju u Tokiju tražilo devet podnosilaca tužbe. Tvrde su da su bili nezakonito diskriminisani tako što su bili lišeni istih ekonomskih i pravnih pogodnosti koje heteroseksualni parovi imaju u braku.
Podrška rodnoj raznolikosti postepeno raste u Japanu, ali bez pravne zaštite. LGBT osobe se često suočavaju sa diskriminacijom u školi, na poslu i kod kuće, zbog čega mnogi kriju svoj rodni identitet. Japan je jedina država Grupe sedam koja zabranjuje istopolne brakove.
 
Vlada u Tokiju je ovog meseca počela da izdaje sertifikate istopolnim parovima, što im omogućava da se kao i heteroseksualni bračni parovi, prijave za javno stanovanje, da imaju pristup medicinskim podacima i koriste osiguranje.
 
Od 2015. godine više od 200 manjih gradova preduzelo je slične korake, ali oni nisu pravno obavezujući i još nisu isto što i brak. AP ocenjuje da je današnja presuda ipak delimična pobeda LGBT parova.
 
Podnosioci tužbe i njihovi advokati pozdravili su presudu kao "prelomnu" i pozvali vlasti da preduzmu korake za donošenje zakona.
  • teacher

    30.11.2022 18:28
    Eh taj zapad, pardon istok!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet