U Hrvatskoj pokrenut sistem "Amber Alert" za traženje nestale dece, evo kako će funkcionisati

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske je danas, u saradnji s kompanijom Meta, pokrenulo sistem za traženje nestale dece "Amber Alert", pod nazivom "NENO Alarm".
U Hrvatskoj pokrenut sistem "Amber Alert" za traženje nestale dece, evo kako će funkcionisati
Foto: Pixabay
Ako dete nestane, MUP će obavestiti firmu Meta, koja će upozorenje "NENO Alarm" poslati korisnicima društvenih mreža Fejsbuk i Instagram u krugu od 60 kilometara od mesta gde je dete poslednji put viđeno, saopštio je hrvatski MUP.
Upozorenje će sadržati osnovne podatke o nestalom detetu i poveznicu na njegov profil na internet stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba.
MUP ističe da će korisnicitih društvenih mreža moći da podele upozorenje svojim prijateljima i tako će ono dopreti do šire javnosti, pomoći u identifikaciji i lociranju nestalog dete u kratkom vremenskom razdoblju.
 
Pokretanje "NENO Alarma" uključuje više koraka, a prvi je da nadležna jedinica MUP-a odgovorna za aktiviranje alarma šalje Meti e-poruku koja sadrži kratak opis slučaja i deteta. Meta takvu poruku može da primi u svako vreme na namensku e-mail adresu, a podaci se mogu ažurirati po potrebi.
 
Upozorenje ostaje aktivno na Fejsbuku i Instagramu 24 časa ili dok se ne otkaže. U slučaju poništenja dojave, odnosno ako dete bude ranije nađeno, nadležna jedinica MUP-a šalje Meti odgovarajuću e-poruku s kratkim opisom rezultata.
 
Po završerku akcije o tome se obaveštavaju korisnici Fejsbuka i Instagrama, naveo je hrvatski MUP. U saopštenju se dodaje da je Hrvatska 30. zemlja u kojoj je pokrenut taj sistem uzbunjivanja.
 
Projekat je podržala i ombudsman za decu Helenca Pirnat Dragičević koja je istakla da je nestanak svakog deteta poziv na uzbunu i zahteva hitan, stručan i koordiniran ozbiljan pristup i angažman stručnjaka u potrazi.
 
Ona je ocenila da je sistem uzbunjivanja "NENO Alarm" važan korak koji će omogućiti brzo reagovanje velikog broja građana i sistema na nestanak deteta i njihovo uključivanje u potragu, preneo je MUP u saopštenju.
  • Dijaspora6

    01.12.2022 06:22
    Što pre
    Amber Alert odlično funkcioniše u Severnoj Americi. Treba ga uvesti svuda.
  • Marija

    30.11.2022 19:43
    Neka vajda
    I od drustvenih mreza...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.