Meštanin sela u Hrvatskoj koji je "vređao moral" jugoslovenskom zastavom: Meni je SFRJ bila dobra

Velimir Meničanin (47), koji je dobio prijavu pošto je u mestu Jakšić kod Požege na vlastitoj kući istakao zastavu Jugoslavije, odlučio je da objasni svoje razloge.
Meštanin sela u Hrvatskoj koji je "vređao moral" jugoslovenskom zastavom: Meni je SFRJ bila dobra
Foto: 021.rs
Komšije u Jakšiću su burno reagovale ne isticanje jugoslovenske zastave, pa je Meničanin dobio prijavu zbog "vređanja moralnih osećanja" svojih sugrađana, prenosi N1 Zagreb.
Meničanin je u razgovoru za Plusportal rekao da nije želeo da dokazuje nikome ništa, niti da tom zastavom poručuje.
"Ona je bila za mene jer ja poštujem državu u kojoj sam rođen i othranjen. Ta država me je napravila čovekom kakav jesam i od svoje prošlosti ne mogu pobeći. Iz tog razloga poštujem tu državu kakva god da je bila - možda nekom nije valjala, ali meni jeste", rekao je Meničanin.
 
Kaže da između njega i komšija ranije nije bilo razmirica, a šta ih je sada podstaklo da ga prijave, ni sam ne zna.
 
"Otkako sam ovde, već 20 godina, trpim ustaška obeležja - kačenje ustaških zastava. Ja sam protiv toga. Ustašija me lično vređa - otvoreno to govorim, ali trpim i ćutim. I oni su ljudi, naravno, pa neka kače ako imaju tu potrebu, ali ja je ne volim gledati i ne gledam je, stoga me ne može uvrediti", rekao je Jakšičanin, dodajući da ne zna zašto je neko došao i gledao u njegovu zastavu, pa se tako uvredio.
 
Velimir i njegova supruga komentarišu da im je cela situacija, zapravo, smešna.
 
"Čitam u medijima kako sam vređao moralna osećanja građana. U slepoj ulici, čija osećanja? Mogli su biti povređena osećanja samo onoga ko je hteo biti uvređen. Ovo je slepa ulica, znači tu ne dolazi niko osim nas par ljudi koji tu živimo i sad je taj neko imao potrebu da dođe u nju i bude uvređen. Šta da mu ja radim", rekao je i dodao da je bio iznenađen dolaskom policije, mada pritužbi na njihov rad nema.
 
Dodaje da ne zna ko gaje prijavio.
 
"Ne znam ko me je prijavio jer je bila anonimna prijava, ali zastavu sam morao da skinem i policija ju je uzela. Siguran sam da to nije niko od mojih suseda, jer ovde je neko došao s namerom da to slika i prijavi – policija je dobila fotografiju. Susedi bi došli peške, ne bi autom, a ja sam čuo da je ispred kuće stao auto i brzo se odvezao", dodaje on.
 
Meničanin smatra da ovde nema nikakvog međunarodnog skandala jer, kako kaže, nije stavio srpsku ili bosansku zastavu, nego jugoslavensku.
  • 002211

    28.04.2023 13:09
    Rekla mi je strina, inače Hrvatica, da je iz Osijeka otišlo pola ljudi. Fašizam sve upropašćava, verujte da je to tako.
  • Баја

    02.12.2022 00:25
    Мене би у Кроацији у'апсили о'ма, имам и заставу и Титову слику и карту Југославије.
  • samo polako

    01.12.2022 13:32
    @zztop
    "Takve zastave su bile na jna tenkovima koji su razarali hrvatsku..."

    Tuđman je bio oficir JNA koji se zakleo toj zastavi, pa počinio veleizdaju i slizao se sa ustaškom emigracijom.
    Slavonija vam je pusta, Lika, Kordun i Banija takođe. Imate 4 miliona stanovnika od kojih pola živi i radi u inostranstvu.
    Italija hoće Istru i Dalmaciju nazad, Mađarska njen deo, pa će vam za koju godinu cela Hrvatska biti samo Zagreb sa periferijom - ako vam se smiluju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.