Francuska će prvi put posle 42 godine ove zime biti uvoznik struje

Belgijske i francuske vlasti saopštile su da će udvostručiti kapacitete razmene električne energije na svojim graničnim dalekovodima.
Francuska će prvi put posle 42 godine ove zime biti uvoznik struje
Foto: Pixabay
To je projekat star gotovo deset godina, a biće od pomoći Francuskoj ove zime ako toj zemlji bude nedostajala struja.
Ta granična mreža stvorena 1974. godine, duga je 43 kilometra i povezuje južni deo Belgije i severni deo Francuske.
Ti dalekovodi će moći tokom zime da strujom snabdevaju oko šest miliona domaćinstava sa obe strane granice, saopštile su elektrodistribucije Belgije i Francuske.
 
Francuske vlasti ranije su saopštile da će zbog neraspoloživosti nuklearnih izvora zemlja morati da bude uvoznik struje od suseda.
 
Francuska će prvi put posle 42 godine ove zime biti uvoznik struje od svojih suseda iz Belgije, Nemačke, Španije i Velike Britanije, zbog najnižeg nivoa proizvodnje iz nuklearnih centrala.
 
Mnogi u Francuskoj su izrazili bojazan od mogućih nestašica struje, posebno u januaru.
  • Kolja

    03.12.2022 10:03
    Samo da bude jasno: taj manjak nema nikakve veze sa ratom u Ukrajini, već samo i isključivo sa nesposobnošću zaduženih za održavanje sistema. Naime, francuske nuklearke su u očajnom stanju i više od pola reaktora je moralo da bude isključeno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet