Drastično poraslo interesovanje Rusa za strane jezike, posebno srpskog, gruzijskog i hebrejskog

Interesovanje Rusa za učenje stranih jezika drastično se povećalo od početka ruske invazije u Ukrajini, piše ruski medij Insajder.
Drastično poraslo interesovanje Rusa za strane jezike, posebno srpskog, gruzijskog i hebrejskog
Foto: Beta/AP
Rusi intenzivno uče hebrejski, gruzijski, srpski, turski, piše RBC pozivajući se na podatke službe "Profi".
Vrhunac interesovanja je bio u martu, mesec dana od invazije, ali i oktobru, posle najave mobilizacije, prenosi Danas.
Potražnja za nastavnicima na ovim jezicima je značajno porasla. Na proleće je potražnja za nastavnicima hebrejskog porasla za čak 206 odsto (u poređenju sa januarom-februarom), gruzijskog - 198 odsto, srpskog - 184 odsto, kineskog - 109 odsto, bugarskog - 70 odsto, turskog - 55 odsto, jermenskog - 29 odsto.
 
Ako se uporede oktobar i avgust, onda je na jesen potražnja za nastavnicima srpskog jezika bila čak 221 odsto, turskog (69 odsto), hebrejskog (68 odsto), jermenskog (60 odsto), gruzijskog (51 odsto), bugarskog (50 odsto) i kineskog (15 odsto).
 
Istovremeno, ako uporedimo podatke iz godine u godinu, onda je ove godine potražnja za srpskim jezikom najviše porasla - skoro četiri puta a potražnja za učenjem gruzijskog jezika skoro tri puta.
 
Sve to indirektno ukazuje na razmere emigracije i zemalja u koje Rusi najčešće odlaze.
 
Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili je u novembru izjavila da je 700.000 Rusa ušlo u zemlju od početka mobilizacije, ali da je 600.000 njih već otišlo u druge zemlje.
 
Još jedna popularna destinacija (naročito u jesen) bio je Kazahstan. Prema rečima ministarke rada i socijalne zaštite Kazahstana Tamare Duisenove, više od 400.000 Rusa ušlo je u zemlju posle početka mobilizacije.
 
Procene su, piše RBC, da će zbog invazije na Ukrajinu više ljudi napustiti Rusiju nego tokom celog perioda Hladnog rata.
  • Samo pitam

    05.12.2022 17:56
    Jel' to zbog najavljene mobilizacije dodatnih 2 miliona Rusa jer sa specijalnom operacijom sve ide po planu ... ?
  • Istine radi ...

    05.12.2022 17:54
    Centar Levada na godišnjem nivou radi ankete sa dva jednostavna pitanja - koga Rusi smatraju neprijateljima, a koga prijateljima?

    Kada su u pitanju prijatelji, prvo mesto zauzima Belorusija sa 58% pozitivnih odgovora, 40% je dobila Kina, dok je treći Kazahstan sa 35%.

    Kada je u pitanju odnos Rusa prema Srbiji, naša zemlja zauzima tek 17. mesto, i to sa šest posto pozitivnih glasova. Ispred Srbije su Jermenija sa 17, Azerbejdžan i Indija sa 13, Sirija sa 12, Venecuela sa 11, Nemačka sa 10, Kirgizija, Uzbekistan i Kuba sa po devet, Vijetnam i Turska sa po sedam, dok isti broj pozitivnih glasova poput Srbije imaju Gruzija i Bugarska.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija proteruje diplomatu Moldavije

Zvanična Moskva odlučila je da na nedavno proterivanje zaposlenog u ruskoj ambasadi u Moldaviji odgovori uzvratnom merom i protera zaposlenog u ambasadi Moldavije u Moskvi.