Prodavnice u Austriji pripremile plan za slučaj "blekauta"

U Austriji se već dugo strahuje od mogućeg "blekauta", to jest većeg i dužeg nestanka struje, pa su institucije preduzele mere za ovakvu situaciju, a sada su i supermarketi usvojili plan.
Prodavnice u Austriji pripremile plan za slučaj "blekauta"
Foto: Pixabay (ilustracija)
Dugi redovi ispred supermarketa mogli bi biti realnost u slučaju "blekauta" u Austriji, pa su supermarketi i trgovci namirnicama na okruglom stolu dogovorili jedinstveno delovanje u slučaju ove krize.
Iako eksperti tvrde da nema povećanog rizika od "blekauta", supermarketi su pripremili plan, koji predviđa, u prvom koraku, da sve prodavnice budu zatvorene prvog dana kako bi se mogle obaviti potrebne pripreme.
Od drugog dana "blekauta", od 9 do 10 sati, prodavnice bi namirnice isporučivale opštini i hitnim službama, a od 10 do 15 časova predviđeno je deljenje potrošačima pripremljenih kesa sa proizvodima.
 
Građani neće moći da biraju šta je u kesi, jer će se u njoj naći samo najpotrebniji proizvodi kao što su voda, hleb, konzerve i gotova jela. Građani neće moći da ulaze u supermarkete, a kesu će dobijati isped prodavnice i plaćati samo gotovinom.
 
Od trećeg dana biće deljeni samo "suvi" proizvodi.
 
Građanima se preporučuje da već prave zalihe hrane za period od dve nedelje. Austrijske vlasti su odavno izdale savet građanima se pripreme za mogući "blekaut", da kupe sveće, lampe na baterije, da imaju radio na baterije ili druge alternativne mogućnosti napajanja bez struje, naprave zalihe higijenskih artikala.
 
Nacionalna banka Austrije (OeNB) savetuje građanima da kod kuće imaju i u gotovini po 100 evra po članu domaćinstva, to jest svotu koja odgovara duploj visini nedeljne kupovine.
  • Joca

    06.12.2022 23:31
    Blekaut
    U Austriji nece nestajati struja niti se o tome priča ovde to se samo pise u Srbiji kako bi odvracali ljude od zapada i kako jena zapadu lose.pre ce u Srbiji opet izbiti neki sukob neko li u Austriji nestati struje.
  • Radojica

    06.12.2022 01:48
    Austrija
    Austrija je neutralna zemlja. Njen status je dogovoren 1953. godine, inače ne bi ni postojala.
    Ako Austrija pravi ovakve planove za ratno stanje, zašto se mi pripremamo jedino za pljačku na svim frontovima, naročito pljačku države usmerenu protiv naroda?
    Sve mi liči da će nas ovi diletanti iz Beograda - ponovo - ostaviti da goloruki u Renault-u FT-17 (m84) čekamo Panzerkampfwagen IV i StuG IV (Leopard A2 i Abrams). Zato je ona njihova subvencionisana čelična ptica u poslednjih 3 meseca iznajmila dodatnih 4 aviona. Jedino se nadam da će diletanti znati koliko zlata može da se ponese u tim avionima. Bilo bi greota da padnu od preopterećenja. Na ličnim računima smo već videli šta imaju (Cica u Rusiji i sl.)
    Ja vam svima želim sreću u toj situaciji. Ja sam cveće spremio, a vi? Mislite o tome!
  • Maja

    05.12.2022 23:53
    Ma propali načisto…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.