Austrija će oduzimati vozila onima koji voze prebrzo: "Ima nedokaznih kod kojih kazne ne pale"

Austrija priprema zakon prema kom bi policija vozačima koji znatno premaše dozvoljenu brzinu, osim vozačke dozvole, oduzimala i automobil, saopšteno je u Beču.
Austrija će oduzimati vozila onima koji voze prebrzo: "Ima nedokaznih kod kojih kazne ne pale"
Foto: Pixabay
"Jednostavno na našim putevima ima previše onih koji su nedokazni, kod kojih kazne i dodatna edukacija ne deluju. Tim osobama se mora oduzeti njihovo oružje", rekla je austrijska ministarka saobraćaja Leonore Gewessler prilikom predstavljanja nacrta zakona.
Nacrt zakona vozačima koji u naseljenom mestu budu prekoračili dozvoljenu brzinu od 60 ili izvan naseljenog područja od 70 kilometara na sat automobil će na licu mesta biti oduzet na dve nedelje.
Tokom tog perioda bi trebalo da bude provereno da li se radi o vozaču koji je i ranije bio zaustavljan zbog prebrze vožnje. Ako se pokaže da je vozač već počinio drastična prekoračenja brzine, njegov automobil bi mogao biti prodat na aukciji.
 
Kod prekoračenja brzine od 80 kilometara na sat u naseljenom mestu ili 90 km/h izvan naselja automobil bi bio odmah zaplenjen i prodat. To bi se odnosilo, na primer, na one vozače koji na auto-putu u Austriji, gde je najviša dozvoljena brzina 130 km/h, budu uhvaćeni pri brzini od 220 km/h.
 
Ministarka Gewessler rekla je kako ove mere služe povećanju sigurnosti u saobraćaju.
 
"Kod brzina o kojima je ovde reč, nijedan vozač više nema potpunu kontrolu nad svojim automobilom", naglasila je.
 
Vlasti u Austriji godišnje beleže 400 do 450 slučajeva u kojima bi novi zakon mogao biti primenjen. 
 
Zakon bi na snagu mogao da stupi sredinom sledeće godine.
  • Grand Parada

    06.12.2022 10:32
    Ceca Velickovic
    A ovde te "braca" tapsu po ramenu kad vozis prebrzo.
  • Sremica

    06.12.2022 10:03
    Veoma razumno
    Svakom prestupniku se oduzima oruzje kojim se vrsi zlocin.
  • Aleksej

    06.12.2022 09:33
    Srpska Nepismena Stranka
    @R49

    Ne brini, na ljude kao Mitrovicev sin, Babic i slicne ovo nece uticati...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.