Austrija "vapi" za radnom snagom: Lista deficitarnih zanimanja nikad duža

Lista nedostajuće radne snage u Austriji za 2023. duža je nego ikada do sada, te pored uobičajenih kuvara sada nedostaju i elektromehaničari, diplomirani inženjeri i radnici u špediciji.
Austrija "vapi" za radnom snagom: Lista deficitarnih zanimanja nikad duža
Foto: Pixabay
Takođe nedostaju knjigovođe, medicinske sestre, te kadrovi u tehničkim zanimanjima.
Savezna lista zanimanja u kojoj postoji deficit radne snage sadrži 100 profesija, a uz to postoji i 58 na regionalnim listama.
"Značajnim proširenjem liste deficitarnih zanimanja, pojačavamo naše napore da na što bolji način rešimo problem nedostajuće kvalifikovane radne snage", naglasio je ministar privrede i rada Martin Koher.
 
On je ukazao da takozvana "crveno-belo-crvena karta" treba da olakša dolazak radne snage iz inostranstva za deficitarna zanimanja.
 
Ove godine je u prvih deset meseci izdato 1.890 takvih radnih i boravišNih dozvola, dvostruko više nego 2021. godine. Ministarstvo privrede i rada objašnjava da za deficitarnu radnu snagu postoji mogućnost lakšeg dobijanja "crveno-belo-crvene karte" i time pristup tržištu rada.
 
Svake godine, na kraju godine, Ministarstvo rada objavljuje listu deficitarnih zanimanja za iduću godinu. Prošle godine se na saveznoj listi našlo 66 deficitarnih zanimanja, a na regionalnoj 60.
  • aleksandar

    08.12.2022 12:08
    genijalci
    slobodno idite napolje , steknite još više znanja pa se vratite da pomognete sada već mnogo razvijenijoj Srbiji , koja grabi napred ! To nije problem , problem su koji ostaju , koji mrze a nisu sposobni ni za šta mimo toga !
  • Сеновић

    08.12.2022 09:22
    У Аустрији је ове године уписано у први разред 51% деце странаца. У 49% осталих спадају Швабе и они који су дошли пре 1980 године. Слична прича и у Немачкој и целој ЕУ.
  • Iskrenije

    07.12.2022 18:34
    @Iskreno
    Još kad bismo im izvezli navijače, neradnike iz javnog sektora, i sve (nelicencirane) radnike obezbeđenja, gde bi nam kraj bio....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet