VIDEO: Poplave u Lisabonu - bujica nosila automobile i ulazila u zgrade, jedna osoba poginula

Lokalne vlasti u portugalskoj prestonici Lisabonu u sredu uveče proglasile su stanje visoke pripravnosti i pozvale ljude da ostanu u zatvorenom jer su jake kiše izazvale poplave.
VIDEO: Poplave u Lisabonu - bujica nosila automobile i ulazila u zgrade, jedna osoba poginula
Foto: Pixabay (ilustracija)
Poplave su odnele automobile i ušle u zgrade, pri čemu je najmanje jedna osoba poginula.
Komandant Civilne zaštite Andre Fernandes rekao je da je žena (55) umrla u poplavljenom podrumu u Algesu, u blizini Lisabona. Njen muž, koji je takođe bio u podrumu, spasen je i preživeo je.
 
"Apelujemo na ljude da ne napuštaju svoje domove tokom ovih perioda jake kiše", rekao je Fernandes, pozivajući one koji žive u nižim područjima da "potraže sklonište" na sigurnijim mestima.
 
 
Kancelarija gradonačelnika Lisabona je takođe zamolila ljude da ostanu u zatvorenom prostoru, a gradonačelnik Karlos Moedas je posetio neka poplavljena područja, najavljujući da će uskoro početi izgradnja tunela za odvodnjavanje od pet kilometara.
 
"Ove promene (zbog globalnog zagrevanja) su strašne", rekao je Moedas i dodao da "moramo biti spremni".
 
 
Portugalska meteorološka agencija IPMA stavila je Lisabon, kao i susedni okrug Santarem i južni region Algarvea, na "crveno" vremensko upozorenje zbog intenzivnih padavina i jakih vetrova koji se očekuju do petka.
 
 
U Lisabonu je civilna zaštita prijavila stotine incidenata, od poplavljenih ulica, železničkih stanica i pozorišta do bolnica, a vlasti su morale da zatvore puteve i tunele.
 
 
Fotografije objavljene na društvenim mrežama takođe pokazuju poplave u delovima lisabonskog aerodroma, zbog čega su dva leta bila preusmerena, nakon čega je portparolka rekla da je aerodrom "operativan".
  • Realista

    09.12.2022 09:15
    zamena teza
    Najjače mi je što gradonačelnik prebacuje ovu nesreću na klimatske promene a ne na nedostatak kapitalnih investicija u gradsku infrastrukturu - jer Lisabon nema kišne odvodne kanale.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.