Ultradesničari koji su planirali državni udar u Nemačkoj kupovali oružje u Hrvatskoj

Radikalni nemački desničarski pokret "Rajhsbirger" (Građani Rajha), čije je rukovodstvo nedavno pohapšeno u Nemačkoj, pre nekoliko godina je za terorističke akcije nabavljao oružje u Hrvatskoj.
Ultradesničari koji su planirali državni udar u Nemačkoj kupovali oružje u Hrvatskoj
Foto: Pixabay (ilustracija)
To piše zagrebački "Jutarnji list" i podseća da je nemačka policija uhvatila vođstvo tog pokreta optuženo da je planiralo državni udar i da jednog od svojih vođa postavi za "nemačkoga cara".

Jedan od njegovih navodnih članova je i živeo i oženio se u Hrvatskoj.

Akciju nabavljanja oružja zaustavili su hrvatska policija i Uprava za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK).
 
U zajedničkoj međunarodnoj akciji s nemačkom policijom uhapšene su desetine ljudi, među kojima i hrvatski državljani koji su osuđivani i u Hrvatskoj i u Nemačkoj.
 
Utvrđeno je da je deo oružja koje je ta grupa nabavila u Nemačkoj korišćen za likvidacije političkih protivnika.
 
Priznanje Martina M, ali pre svega tajno prisluškivanje razgovora krijumčara koje je sproveo hrvatski USKOK, dovelo je do nedavne osuđujuće presude pred sudom u Minhenu protiv Aleksandra Rajhla, Martina M. i još jednog pripadnika "Rajhsbirgera".
 
Rajhl, bivši nemački carinik, prvo je bio član radikalno desničarske Nacionaldemokratske stranke Nemačke (NPD), a 2016. pristupio je desničarskoj stranci Alternativa za Nemačku (AfD), a povezao se i s "Rajhsbirgerima" iz Gornje Bavarske.
 
Početkom 2018. godine hrvatska policija je došla do podatka da Rajhl u Hrvatskoj kupuje veće količine vojnog oružja zaostalog iz rata 1990-ih, te da ga uz pomoć nekolicine pomagača prevozi u Nemačku, gde se to oružje deli pripadnicima desničarskih grupa.
 
U saradnji s nemačkom policijom je bila pokrenuta istraga te su snimani telefonski razgovori osumnjičenih, iz kojih proizlazi da su se dogovarali o nabavci automatskih i snajpersih pušaka, pištolja, kratkih automata, ručnih bombi, sačmarica…
 
U Hrvatskoj je uhapšeno 16 osoba koje su optužene da su Rajhlu nabavljale oružje. U postupcima pred Županijskim sudom u Osijeku većina optuženih je na osnovu nagodbi osuđena na uslovne i bezuslovne zatvorske kazne, piše "Jutarnji list".
  • Обсервер

    12.12.2022 11:50
    Стара љубав...
    Немци су ономад, не само политички подржавали сепаратизам хрватске, него су широком руком поклањали оружје ! Сад су ОБЕ са канапом око врата, који им је поставио велики Брат. Сад је дошао ред да Хрвати помогну Немце, да их савест не гризе!
  • Zemlja čudesa

    12.12.2022 08:02
    Opet ispočetka...
    Sad će vođu da strpaju u zatvor, on će da napiše knjigu u kojoj objašnjava svoje političke principe, onda će da se kandiduje na izborima...
  • Zz

    12.12.2022 00:32
    Cek, kad su 1990 i 1990 hrvati desnicari kupovali oruzje u nemackoj, onda je to bilo za slobodu.
    A sad kad nemci desnicari kupuju oruzje (fun fact mozda ono isto iz 1991) u hrvatskoj, onda je to terorizam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.