Crnogorski parlament ponovo usvojio izmene Zakona o predsedniku

Poslanici crnogorskog parlamenta danas su ponovo usvojili izmene Zakona o predsedniku Republike, kojima Skupština preuzima deo nadležnosti šefa države u predlaganju mandatara za sastav vlade.
Crnogorski parlament ponovo usvojio izmene Zakona o predsedniku
Foto: Pixabay

Izmene zakona, koje otvaraju put parlamentarnoj većini da izabere svog kandidata za mandatara, usvojene su uprkos preporukama Venecijanske komisije i Evropske unije da se od toga odustane.

Skupština Crne Gore ranije danas ni u drugom krugu glasanja nije izabrala četvoro sudija Ustavnog suda, čime je blokada te institucije nastavljena.
Parlamentarna većina posegla je za promenama Zakona o predsedniku nakon što je Đukanović iz formalnih razloga odbio da dodeli mandat za sastav nove vlade njenom kandidatu Miodragu Lekiću. On je predložio Skupštini da sebi skrati mandat, kako bi bili raspisanii prevremeni izbori.
 
Većina je to odbila, insistirajući na formiranju nove vlade nakon što su oborene prethodne dve, Zdravka Krivokapića u februaru i Dritana Abazovića u avgustu ove godine.
 
Venecijanska komisija je te procese ocenila kao nepoštovanje institucija i lošu političku kulturu.
 
Ispred Skupštine Crne Gore na protestu pod sloganom "Ima nas", učesnici traže deblokadu Ustavnog suda, povlačenje spornog Zakona o predsedniku Republike i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.
 
Demonstranti su blokirali nekoliko ključnih saobraćajnica u gradu, a protest su podržale opozicione partije predvođene najvećom, Demokratskom partijom socijalista predsednika države Mila Đukanovića.
 
Okupljeni građani zasuli su zgradu Skupštine Crne Gore bakljama, flašama, probili zaštitnu ogradu, a policija je bacila suzavac.
 
Okupljeni su ponovno izglasavanje izmena Zakona o predsedniku ispratili zvižducima i skandiranjem "Izdaja, izdaja".
  • A sta mi

    13.12.2022 07:48
    znamo o tome
    Sta skandiraju? Na koga se pozivaju? Koga optuzuju? Da li smo obavesteni?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.