I Evropski parlament izgladnjivanje miliona Ukrajinaca za vreme Staljina proglasio genocidom

Evropski parlament danas je priznao kao genocid glad u Ukrajini koju su izazvali Sovjeti tokom 1930-ih kada je umrlo više miliona ljudi.
U tekstu usvojenom gotovo jednoglasno (507 glasova za, 12 protiv i 17 uzdržanih), evroposlanici okupljeni u Strazburu ocenjuju da je tu glad, poznatu kao Golodomor izazvao "sovjetski režim u nameri da uništi grupu ljudi namećući namerno takve uslove života koji neumoljivo vode do njihovog fizičkog uništenja".
Tokom gladi u Ukrajini milioni seljaka su umrli zbog posledica prisilne kolektivizacije poljoprivrede koju je sproveo Staljin.
Vrhovna rada Ukrajine 2006. je proglasila Golodomor aktom genocida nad ukrajinskim narodom.
 
Nedavno su Nemačka, Rumunija, Irska i Moldavija proglasili Golodomor genocidom nad Ukrajincima.
 
Ukrajina svake godine obeležava sećanje na žrtve Golodomora četvrte subote u novembru, a ove godine taj datum je bio 26. novembar.
 
Ukrajinski list "Kijev independent" navodi da je Ukrajina pokušavala da se Golodomor međunarodno prizna kao genocid, i da je do sada više od 20 zemalja Golodomor proglasilo genocidom.
  • Zemlja čudesa

    17.12.2022 00:14
    Genocid?
    Dobro, hajdemo redom... Kako se naziva istrebljenje minimalno 10 miliona (verovatnije 20) starosedelaca Severne Amerike od trenutka kada je počelo naseljavanje belaca? Kojim imenom možemo nazvati masovno ubistvo oko 10 miliona Kongoanaca za vreme belgijske uprave tom tadašnjom kolonijom? Da li naziv "genocid" odgovara onome što je US Army radila 60-ih godina u Vijetnamu, Kambodži i Laosu, a što je rezultiralo sa nekoliko miliona mrtvih? Kako biste opisali "Mandžurijsku kampanju" Japana na početku 2. Svetskog rata? Britanci, Francuzi, Španci, Portugalci... Sve same perjanice humanizma i demokratije.
  • /

    15.12.2022 21:32
    /
    Laloš
    naseljavanjem je i ovde napravljen haos
  • Mihailo

    15.12.2022 15:39
    Ovo se više ne sme slobodno komentarisati osim ako nećete da od strane EU i onih koji slede njene direktive budete žigosani kao "poricatelj".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.