Talibani zabranili ženama i rad u nevladinim organizacijama, vodenim topovima rasteruju proteste

Talibanske snage bezbednosti upotrebile su vodeni top u gradu Heratu, na zapadu Avganistana, da bi razbile protest žena zbog odluke da se zabrani univerzitetsko obrazovanje žena, rekli su očevici.

Od utorka, kada je talibanska vlada zabranila studentkinjama da pohađaju nastavu, žene protestuju u većim gradovima što je redak izraz nezadovoljstva otkako su talibani prošle godine preuzeli vlast.

Po rečima očevidaca u Heratu, dvadesetak žena je danas krenulo ka kući guvernera tamošnje provincijske vlasti da protestuje zbog zabrane studiranja, skandirajući: "Obrazovanje je naše pravo!".
 
Snage bezbednosti su ih vodenim topom primorale da se povuku, a one su nastavile protest uz skandiranje "Sramota!".
Jedan od organizatora protesta rekao je da je između 100 i 150 žena učestvovalo u protestu, dolazeći u malim grupama do mesta okupljanja. "Obezbeđenje se nalazilo na svakoj ulici, na svakom trgu je bilo oklopnih vozila i naoružanih ljudi", rekao je.
 
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš je izrazio duboku zabrinutost zbog odluke talibana da ženama zabrane pohađanje fakulteta. Gutereš je apelovao na talibanske vlasti da "osiguraju jednak pristup obrazovanju" na svim nivoima, rekao njegov portparol Stefan Dižarik.
 
Međunarodna osuda zabrane studiranja došla je i iz većinski muslimanskih zemalja Saudijske Arabije, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara.
 
SAD i Grupa sedam najbogatijih liberalnih demokratija (G7) upozorile su da će "talibani trpeti posledice zbog te politike".
 
Ministar visokog obrazovanja Avganistana, Nida Mohamed Nadim, u četvrtak je izjavio da je zabrana, čiji je on autor, neophodna kako bi se sprečilo mešanje polova na univerzitetima i zato što veruje da neki predmeti na univerzitetima krše principe islama.
 
Talibani zabranili ženama i rad u nevladinim organizacijama 
 
Talibanska vlada Avganistana danas je naredila svim stranim i domaćim nevladinim organizacijama da obustave zapošljavanje žena, što je najnoviji restriktivni potez protiv prava i sloboda žena.
 
Naredba je stigla u pismu ministra ekonomije Karija Dina Mohameda Hanifa, u kojem se navodi da će svakoj nevladinoj organizaciji za koju se utvrdi da ne poštuje naredbu, biti oduzeta dozvola za rad u Avganistanu. 
 
Ministarstvo je saopštilo da je primilo "ozbiljne pritužbe" na žene koje rade za nevladine organizacije koje ne nose "ispravnu" maramu ili hidžab. Nije odmah jasno da li se naredba odnosi na sve žene ili samo na žene iz Avganistana koje rade u nevladinim organizacijama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet