Bugarska potpisala sporazum o korišćenju turskih gasnih terminala

Bugarska je danas dobila pristup turskim terminalima i mreži za transport gasa u okviru dugoročnog sporazuma koji će pomoći toj državi da smanji gasnu zavisnost od Rusije.
Bugarska potpisala sporazum o korišćenju turskih gasnih terminala
Foto: Pixabay
Bugarska državna gasna kompanija Bulgargaz i turska kompanija za transport gasa Botas potpisale su 13-godišnji ugovor kojim se Bugarskoj daje pristup turskim terminalima za tečni prirodni gas.
Bugarski ministar energetike Rosen Hristov rekao je da sporazum rešava problem nedostatka infrastrukture u Bugarskoj za istovar tečnog prirodnog gasa.
Bugarska, koja je uoči invazije Moskve na Ukrajinu bila skoro u potpunosti zavisna od ruskog gasa, traži alternativne rute isporuke gasa po razumnim cenama nakon što joj je Rusija prekinula isporuke u aprilu jer je Sofija odbila da gas plati u rubljama, ruskoj valuti.
 
Prema sadašnjem dogovoru, tečni prirodni gas koji će Bugarska kupovati na međunarodnim tržištima biće istovaren i preradjen na turskim LNG terminalima, a zatim prebačen preko gasne mreže Botas u Bugarsku.
 
Sporazumom je predviđeno da se do 1,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje prenosi u Bugarsku iz Turske.
 
Bugarska je već potpisala dugoročni ugovor sa Azerbejdžanom za skoro milijardu kubnih metara prirodnog gasa koji dobija preko turske gasne mreže. Za ostale potrebe Bugarske, nešto više od 3 milijarde kubnih metara godišnje, uvozi se iz Grčke.
  • Miša

    03.01.2023 16:56
    To je ruski gas (kao što Rusija izvozi i Azerbejdžanu da bi ovi izvozili svoj). Šta bi sa snabdevanjem Bugarske preko Aleksandropulosa, zar nije to trebalo da oslobodu Bugarsku (i Srbiju) od ruskog gasa? Samo lažu i lupaju gluposti da se dodvore Amerima, koji su brod ludaka postali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.