SAD, Kina i Rusija vode: Ko je još u top 10 najuticajnijih zemalja na svetu

Prema portalu Usnews.com, SAD su najuticajnija zemlja na svetu u 2022. godini, a na drugom i trećem mestu su Kina i Rusija.
SAD, Kina i Rusija vode: Ko je još u top 10 najuticajnijih zemalja na svetu
Foto: Pixabay
U tekstu se navodi kako je poredak zasnovan na posmatranju koliko svaka zemlja ima uticaja, kao i na njenu političku, ekonomsku i vojnu moć.
Kako ocenjuje list, SAD su najdominantnija ekonomska i vojna sila sveta, čiji se kulturni pečat proteže na svet, a na čelu toga je popularna kultura koja se izražava u muzici, filmovima i televiziji.
Međutim, SAD se, kako je napomenuto, nalaze u vremenu "nemira", uključujući rasno motivisane proteste.
 
Na drugom mestu najuticajnih zemalja je Kina. Najmnogoljudnija zemlja na svetu je druga po veličini ekonomija na svetu. Međutim, kako navodi američki portal, ta zemlja pati od unutrašnjih borbi i sve veće nejednakosti. Ali, uprkos svemu tome, ima ogromana uticaj na svet.
 
Rusija je na trećem mestu, uprkos ratu u Ukrajini. To je još uvek najveća zemlja na svetu po površini i jedna od najvećih svetskih ekonomija, zahvaljujući proizvodnji nafte i gasa.
 
Na četvrtom mestu najuticajnih zemalja sveta je, uprkos velikoj ekonomskoj i energetskoj krizi – Nemačka. Američki portal navodi da ta zemlja ima jednu od najvećih ekonomija, te da je preuzela značajnu ulogu u međunarodnoj zajednici od ponovnog ujedinjenja 1990.
 
Na petom mestu je Velika Britanija – "visoko razvijena nacija koja ima značajan ekonomski, politički, naučni i kulturni uticaj".
 
Na šestom mestu najuticajnijih zemalja sveta, prema američkom portalu, jeste Južna Koreja, a slede Francuska, Japan, Ujedinjeni Arapski Emirati i na desetom mestu - Izrael.
  • AV

    03.01.2023 23:37
    AV
    Sve je to laž, Srbija je na prvom mestu, mi smo najbolji, najbrži i najjači na svetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet