Kurti: Francusko-nemački predlog daje stabilnost mogućem sporazumu sa Beogradom

Evropski predlog sporazuma sa Beogradom uključuje univerzalne koncepte koji sporazum čine stabilnim, kaže premijer Kosova Aljbin Kurti.

Ipak, on smatra da Beograd ne šalje signale da je spreman da ga prihvati.

U intervjuu za Glas Amerike, on je rekao da pozdravlja činjenicu da postoje "pojmovi, univerzalni koncepti kao uvod u taj predlog, teritorijalni integritet, suverenitet, nezavisnost, jednakost, vladavina prava, demokratija, samoopredeljenje, tako da se sve to tu pominje, a univerzalni jezik ne samo da doprinosi principu već i daje održivost sporazuma".
 
"Čini se da je to najviše omelo Beograd i upravo kako bi zapečatili odbijanje ovog predloga istupili su iz institucija na Kosovu severno od Ibra i ovim barikadama na jednoj strani hteli da teritorijalizuju pitanje u okviru nostalgije za tzv. teritorijalnom razmenom koja je propala kao projekat, ali nije mrtva kao ideja, a sa druge strane hteli su da uguše politički pluralizam srpske zajednice koji se zapravo rađa sa Nenadom Rašićem i Radom Trajković", tvrdi Kurti.
On smatra da francusko-nemački predlog ili predlog Evropske unije podržavaju SAD, te da je on dobra osnova, ali kaže da je nakon sednice Nacionalnog Saveta za bezbednost u Beogradu početkom novembra ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao da Srbija odbacuje takav predlog.
 
Na konstataciju da se u francusko-nemačkom predlogu ne pominje međusobno priznavanje, Kurti je rekao da ne misli da se rezultat može znati pre nego što pregovori počnu, ali da je forma tog rezultata poznata i njemu jasna, a to je, kaže, "potpuna normalizacija odnosa, jer su naši odnosi nenormalni, i sa uzajamnim priznavanjem u središtu".
 
"Beograd hoće Zajednicu srpskih opština kao preduslov. Ali on želi Zajednicu kao preduslov ne zato što voli Zajednicu, već zato što neće sporazum, neće mir, neće normalizaciju naših odnosa. Pokazali smo spremnost, volju i interesovanje, bili smo kreativni, konstruktivni i posvećeni, razlog zašto nemamo dogovor je u Beogradu", tvrdi Kurti.
Kada je reč o Zajednici srpskih opština i poruci diplomata da svi dosadašnji dogovori moraju biti ispunjeni, Kurti podseća da su tokom decenije pre nego što je on postao premijer u Briselu sklopljena 33 sporazuma.
 
"Samo jedan nije prošao test Ustavnog suda. I upravo na tome Srbija insistira. Srbija nije sprovela dve trećine sporazuma, iako ih je potpisala. Ona insistira samo na ovome. Međutim, videli ste i u decembru, Srbija nije zainteresovana za Zajednicu srpskih opština, već za udruživanje barikada", kazao je on.
 
Kaže i da je članom 80 Ustava Srbije predviđeno udruživanje manjina, ali kao dobrovoljno udruživanje pojedinaca u kulturno-obrazovnom smislu,a na pitanje da li je moguće napraviti takav model, odgovara potvrdno i dodaje da je to rekao i u Briselu i da je Priština spremna da preuzme model nacionalnih saveta.
  • borislav

    06.01.2023 06:49
    eno
    mister bin na aparatima , bucko i hil potpisuju silne sporazume hehe!
  • često

    06.01.2023 06:48
    čitam
    komentare na portalu , banderaš je čovek kome treba omogućiti dostojenstveno lečenje u specifičnoj ustanovi , ili možda mu je ovo terapija, shodno tome trebalo bi to nekako naznačiti da ne brinemo za debila !
  • Banderaš

    06.01.2023 00:53
    Šešelj/Milošević
    U šta je srbija izgubila 30 godina -da bi zaratila sa svima na balkanu i svugde načinila takve zverske,neljudske zločine da se ceo svet grozi od nas.
    I svi to da bi se grupa ljudi iz Udbe obogatila,opljačkavši srbiju,zaduživši nas toliko da se nikada nećemo izvući iz ovog blata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.