Uhapšen najtraženiji trgovac ljudima na svetu

Državljanin Eritreje, opisan kao jedan od "najtraženijih trgovaca ljudima u svetu", uhapšen je u Sudanu posle međunarodne potrage koju su predvodili Ujedinjeni Arapski Emirati, saopštio je Interpol.
Uhapšen najtraženiji trgovac ljudima na svetu
Foto: Beta/AP

Kidane Zekarias Habtemariam optužen je da predvodi bandu koja otima, iznuđuje i ubija istočnoafričke migrante koji pokušavaju da pređu Sredozemno more iz Libije ka Evropi, navodi se u saopštenju.

Uhapšen je u nedelju u "velikoj međunarodnoj policijskoj operaciji koju su vodili Ujedinjeni Arapski Emirati, na osnovu informacija podeljenih preko Interpola", navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova UAE.

UAE su pomno pratile Habtemariamovu bandu i njegove rođake, otkrivši obrasce pranja novca koji su ih odveli u Sudan.
 
Interpol je Habtemariamove aktivnosti pratio još od 2019. godine.
 
Holandske vlasti optužile su ga ranije da vodi kamp u Libiji s hiljadama migranata.
 
Libija je poslednjih godina postala dominantna tranzitna tačka za migrante koji preko Sredozemnog mora beže iz Afrike u Evropu.
 
Koristeći političku i ekonomsku krizu u Libiji, trgovci ljudima tamo dovode migrante i u pretrpanim i nebezbednim čamcima i brodovima ih šalju ka Evropi.
 
Po objavi ministra unutrašnjih poslova UAE, Saeda Abdulaha al Suvaidija na Tviteru, operacija je trajala devet meseci i bile su uključene holandske, etiopske i sudanske vlasti.
 
"Zahvaljujući profesionalizmu i posvećenosti naših policajaca, najtraženiji trgovac ljudima na svetu više neće moći da čini zlodela", naveo je Al Suvaidi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet