U jeku zahteva za ostavku: Predsednica Perua poziva demonstrante na razgovor

Predsednica Perua Dina Boluarte pozvala je organizatore protesta na razgovor kako bi se prekinule demonstracije koje potresaju nekoliko regiona u zemlji, na kojima demonstranti traže njenu ostavku.
U jeku zahteva za ostavku: Predsednica Perua poziva demonstrante na razgovor
Foto: Beta/AP

"Pružamo ruke i naša srca" demonstrantima, rekla je Dina Boluarte novinarima u Limi, pozivajući nezadovoljne građane da se sastanu sa vladom kako bi pronašli izlaz iz krize.

Protestni pokreti su nastavljeni u sredu u 26 provincija u Peruu posle "primirja" tokom božićnih i novogodišnjih praznika.

Demonstranti traže ostavku predsednice, raspuštanje parlamenta i hitno održavanje izbora, koji su već pomereni na april 2024. a prvobitno su bili zakazani za 2026.
 
Dina Boluarte, bivša potpredsednica, zamenila je 7. decembra Pedra Kastilja, koji je svrgnut s predsedničkog mesta i optužen je za pobunu zbog pokušaja da raspusti parlament.
 
Više od 20 osoba je stradalo i oko 600 ljudi je povređeno od početka demonstracija, koje su bile posebno nasilne u centralnom delu zemlje i na jugu,  gde Kastiljo ima mnogo pristalica.
 
Peru je promenio šest predsednika u šest godina.
 
Dina Boluarte (60) prva je žena na mestu predsednika Perua u modernoj istoriji te zemlje.

Teme

Peru
  • mr

    06.01.2023 11:50
    Nok
    hmmmm Što me ovo podseća na Boliviju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet