U Iranu ljude hapse zbog fotografija pljeskavica: Zašto?

Demonstranti u Iranu rizikuju hapšenje i zatvorske kazne i to samo zbog objavljivanja fotografije hrane na društvenim mrežama.
U Iranu ljude hapse zbog fotografija pljeskavica: Zašto?
Foto: Pixabay
Stotine ljudi postavili su slike tradicionalnih "kotleta", persijskih pljeskavica od mlevenog mesa, na svoje naloge tokom prošle nedelje, a stroge islamske vlasti nisu zbog toga oduševljene, piše Euronews.
Razlog za to je što je "kotlet" takođe reč koju su demonstranti koristili da opišu telo generala Kasema Sulejmanija, koji je ubijen u američkom napadu u Bagdadu u januaru 2020. godine.
 
Neki Iranci su govorili da je Sulejmanijevo telo posle eksplozije bilo u takvom stanju da je "ličilo na mleveno meso koje se tradicionalno koristi za pravljenje kotleta".
 
Ove nedelje obeležena je treća godišnjica od njegove smrti i dok iranska vlada pamti Sulejmanija kao mučenika, na internetu se često može naići na ruganje.
 
Ubistvo Sulejmanija i dalje je izvor gneva i tuge za iransko rukovodstvo, a iako je Sulejmanijev imidž postao simbol iranskog režima, takođe je bio meta nedavnih antivladnih protesta koji potresaju zemlju od septembra.
 
Demonstranti u glavnom gradu Irana, Teheranu, navodno su viđeni kako ruše fotografije bivšeg vojnog vođe, dok je Sulejmanijev transparent zapaljen uoči godišnjice, a korisnici društvenih mreža postavili su brojne fotografije na kojima se vide tanjiri tek spremljenih kotleta.
 
Policija je ove nedelje uhapsila iranskog kuvara Naveba Ebrahimija. Na godišnjicu Sulejmanijevog ubistva, on je na svoj Instagram nalog postavio video sa receptom za kotlet. Na toj platformi imao je 2,7 miliona pratilaca. Samo nekoliko sati nakon što je snimak objavljen uživo, snage bezbednosti su pritvorile Ebrahimija, a njegov nalog je deaktiviran.
 

Teme

Iran
  • Jarvis

    08.01.2023 14:32
    Samo budala putuje za Iran..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.