Borelj: Svet je prošle godine postao gore mesto za ljudska prava

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj rekao je da je 2022. godine "svet postao gore mesto" zbog kršenja ljudskih prava, sukoba i kriza u Ukrajini, Iranu, i drugim mestima.

Borelj je u svom blogu napisao da je ove godine, 75 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, svet drugačije mesto zbog većih geopolitičkih podela, novih tehnologija koje se koriste za masovni nadzor i represiju i efekta klimatskih promena koje pokreću sukobe.

"Moramo da zapamtimo da ljudska prava i demokratija nisu vrednosti koje definišu Evropu već vrednosti koje definišu čovečanstvo. Takođe treba da zapamtimo da odbrana i promocija ljudskih prava i demokratije počinje kod kuće", napisao je on.
Borelj je napisao da su ljudska prava u osnovi odnosa EU sa ostatkom sveta i da su ključni prioritet spoljne politike EU koja će agendom za ovu godinu uspostaviti novu Globalnu opservatoriju za borbu protiv nekažnjivosti sa budžetom od oko 20 miliona evra.
 
"Uspostavljamo opservatoriju sa ciljem da prikupimo informacije o genocidu, zločinima protiv čovečnosti i drugim teškim kršenjima ljudskih prava. Nudimo finansijsku podršku za zaštitu branitelja ljudskih prava od 30 miliona evra za naredne tri godine", naveo je on u blogu.
 
Ocenio je da EU mora više da radi u borbi protiv nekažnjivosti i obezbeđivanju odgovornosti kroz podršku Medjunarodnom krivičnom sudu (ICC) i rad na ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.
 
"Druge konkretne oblasti uključuju potrebu da se osigura da se digitalna transformacija i tehnologije nadzora ne koriste za ograničavanje ljudskih prava, da se nastavi rad sa državama koje su najviše pogođene klimatskim promenama i rad sa partnerima o pravu na razvoj i o borbi protiv rasne diskriminacije", napisao je Borelj.
  • SLK

    08.01.2023 13:21
    Ne procitah sta se desava sa ljudima u Evropi koji smatraju da je Rusija u pravu ( ima takvih ). Mada i ne mora o tome da govori, znamo sta im se desava. Bar ja!
    Borelj je jedna obicna matora 3.14cka, kao uostalom i ( skoro ) svi politicari na zapadu.
    Ljudska prava su njihova "omiljena" tema.
    Nadam se da medju nama nema onih koji politicarima veruju!
  • Zika

    08.01.2023 10:46
    Dokle
    Jedne iste recenice,fraze i reci. Gladni ostaju gladni sirotinja ostaje sirotinja a vi se ne menjate sve bogatiji , ja bih voleo da sve ostavite samom sebi kad odete bogu na istinu.
  • O

    08.01.2023 09:35
    Da
    Srbiju, kao drzavu sa autoritarnim ustrojstvom, narocito treba da interesuju teme upotrebe novih tehnologija i krsenje ljudskih prava, ali i nacini represije pod digitalnim nadzorom! Pridruzite se istrazivaci i branioci ljudskih prava, ako nesto otkrijete ili ako vam se neko, nekada obratio za pomoc!
    Mada ne bi bilo lose da je nekom palo na pamet da se vec davno obratio gospodinu Borelju licno, a pogotovu Komitetu UN za borbu protiv torture, kao i svim onim svetskim organizacijama koje znaju za ideje dirigovanja ljudskim ponasanjem i koriscenja ljudi za eksperimente nad njima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU razmatra uvođenje sankcija Izraelu

Ministri spoljnih poslova EU prvi put su vodili "značajnu diskusiju" o uvođenju sankcija Izraelu ako se ne bude ponašao u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.