Više od 400 pristalica Bolsonara uhapšeno zbog haosa u Braziliji

Više od 400 pristalica brazilskog ultradesničarskog predsednika Žaira Bolsonara uhapšeno je zbog upada u Kongres, predsedničku palatu i Vrhovni sud u glavnom gradu Braziliji.
Više od 400 pristalica Bolsonara uhapšeno zbog haosa u Braziliji
Foto: Beta/AP
Levičarski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, koji je porazio Bolsonara na izborima u oktobru, najavio je "saveznu sigurnosnu intervenciju" u Braziliji koja će trajati do 31. januara nakon što su demonstranti uspeli da savladaju snage bezbednosti. Otprilike tri sata nakon početnih izveštaja o upadu demonstranata, snage bezbednosti uspele su da ponovo zauzmu tri najznačajnije zgrade u glavnom gradu.
 
Lula, koji je inaugurisan 1. januara, okrivio je Bolsonara za raspaljivanje svojih pristalica nakon kampanje neutemeljenih optužbi o potencijalnoj izbornoj prevari nakon kraja njegove vladavine obeležene nacionalističkim populizmom.
Predsednikovi saveznici takođe su postavili pitanja o tome kako su snage bezbednosti u glavnom gradu Braziliji bile tako nespremne i kako su ih tako lako savladali izgrednici koji su danima na društvenim mrežama najavljivali proteste za vikend.
 
"Ti vandali, koje bismo mogli nazvati... fanatičnim fašistima, uradili su nešto što nikada nije urađeno u istoriji ove zemlje", rekao je Lula na konferenciji za novinare tokom službenog putovanja u državu Sao Paulo. Svi ljudi koji su to radili "biće pronađeni i kažnjeni", rekao je.
 
Bolsonarove pristalice ostavile su trag razaranja iza sebe, bacajući nameštaj kroz razbijene prozore predsedničke palate, poplavivši delove Kongresa pomoću protivpožarnog sistema i uništivši svečane prostorije u Vrhovnom sudu.
 
Upad hiljade demonstranata obučenih u žuto i zeleno u Kongres, Vrhovni sud i predsedničku palatu u Braziliji, kulminacija je višemesečnih napetosti nakon glasovanja u Brazilu 30. oktobra. Bolsonaro, Trampov saveznik koji još nije eksplicitno priznao poraz, plasirao je lažnu tvrdnju da je brazilski elektronski sistem glasanja sklon prevarama, što je podstaklo nasilni pokret onih koji ne prihvataju rezultate izbora.
 
Bolsonaro je ćutao gotovo šest sati o haosu u Braziliji pre nego što je na Tviteru objavio da "odbacuje" Luline optužbe.
 
 
Bivši predsednik, koji je retko govorio u javnosti otkako je izgubio na izborima, takođe je rekao da su mirni protesti deo demokratije, ali da je upadom i oštećivanjem javnih zgrada "pređena granica".
 
Osude ponašanja pristalica Bolsonara
 
Američke i francuske vlasti su osudile upad pristalica ekstremne desnice u državne institucije u Brazilu.
 
Bela kuća je osudila "pokušaj podrivanja demokratije u Brazilu" i dodala da američki predsednik Džozef Bajden pomno prati situaciju i podržava demokratske institucije Brazila.
 
Francuski predsednik Emanuel Makron je pozvao na poštovanje demokratskih institucija i podvukao "nepoklobljivu podršku" predsedniku Brazila Luisu Inasiju Luli da Silvi.
 
 
"Volja brazilskog naroda i demokratskih institucija mora da budu poštovane. Predsednik Lula može da računa na nepokolebljivu podršku Francuske", napisao je Makron na Tviteru.
Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da upad pristalica ekstremne desnice predstavlja "neprihvatljivo dovođenje u pitanje rezultata predsedničkih izbora" na kojima je Lula pobedio Bolsonara.
 
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel osudio je upad pristalica ekstremne desnice u državne institucije u Brazilu.
 
"Puna podrška predsedniku Luli da Silvi, demokratski izabranom od miliona Brazilaca nakon fer i slobodnih izbora", napisao je Mišel na Tviteru.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet