Stano: Ako Dodik dodeli odlikovanje Putinu, EU će reagovati

EU će preduzeti primerene korake ili odluke kada je reč o proslavi Dana Republike Srpske i najavi vođe RS Milorada Dodika o dodeli odlikovanja ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.
To je danas izjavio predstavnik Evropske komisije Peter Stano.
Stano je rekao da EU to osuđuje i naglasio da "ukoliko Dodik ipak odluči da najviše odlikovanje RS dodeli Putinu i nastavi da čini neprihvatljive poteze, EU će to imati na umu i odlučiti o novim koracima protiv Dodika".
Evropska unija osuđuje odluku vlasti RS da dodeli odlikovanje Putinu zato što je on direktno odgovoran za ilegalnu agresiju na Ukrajinu, stradanja ukrajinskih građana i razaranje infrastrukture, rekao je portparol u EK.
 
On je dodao da "svrstavanje uz Putina u tim okolnostima znači međunarodnu izolaciju Republike Srpske i njenog vođstva", naglasivši da je odlikovanje Putina "za žaljenje i pogrešno".
 
Portparol visokog evropskog predstavnika Žozepa Borela je naveo da "Dodik zna veoma dobro šta očekuju EU i njene članice i šta on, njegove vlasti i BiH u celini treba da učine da bi napredovale na evropskom putu".
 
Čelnik RS "veoma dobro zna da EU i zemlje članice odbacuju sve poruke koje izazivaju podele i korake koji podrivaju jedinstvo i teritorijalnu celovitost BiH", podvukao je Stano i time odgovorio na pitanje novinara kako EU gleda na poruku Dodika da je "kucnuo čas da svi Srbi treba da žive u jednoj zemlji".
 
Na pitanje kako EU gleda na proslavu Dana Republike Srpske, što je Ustavni sud BiH ocenio kao protivno ustavu BiH, Stano je odgovorio da EU očekuje da se u BiH u potpunosti poštuje vladavina prava, uključujući ustavne odredbe.
  • Banderaš

    10.01.2023 08:52
    Njegoš
    Zlo goveče, doveka june.
  • milicica

    09.01.2023 19:21
    pa st a se to vas tice
    Vi ste to isto uradili nama i sad nas terate da budemo kao vi i mislimo i radimo kao vi a to je diktatura.Jadni ste u svojopj nemoci. Slusajte Bajdena i klimajte glavom, bacajte pare na naoruzavanje Ukrajine i propadajte- Ne odobravam rat ali mislim da je iznudjen i da ce nas djavo sve odneti .
  • Rade

    09.01.2023 19:01
    Treba mu uvesti ozbiljne sankcije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.