Izveštaj UN: Više od pet miliona dece umrlo pre petog rođendana u 2021. godini

Procenjuje se da je oko pet miliona dece umrlo 2021. pre nego što je napunilo pet godina, pokazuju podaci UN-a objavljeni danas.
Izveštaj UN: Više od pet miliona dece umrlo pre petog rođendana u 2021. godini
Foto: Pixabay
Najnovije procene koje je objavila Međuagencijska grupa Ujedinjenih naroda za procenu smrtnosti dece (UN IGME) takođe pokazuju da je 2,1 milion dece i mladih uzrasta od pet do 24 godine umrlo tokom istog perioda, što odgovara jednom smrtnom slučaju svake 4,4 sekunde.
Poseban izveštaj UN-ove grupe otkriva i da je 1,9 miliona beba mrtvorođeno u 2021. Mnogi od tih slučajeva mogli su se izbeći uz bolju zdravstvenu negu, navodi se u izveštaju. 
"Tako rasprostranjena tragedija koja se može sprečiti nikada ne bi trebalo da se prihvati kao neizbežna. Napredak je moguć uz jaču političku volju i ciljano ulaganje u ravnopravan pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti za svaku ženu i dete", rekla je Vidja Ganeš iz UNICEF-a.
 
Dok su se stvari ukupno popravile od 2000. godine - s globalnom stopom smrtnosti dece mlađe od pet godina koja je pala za 50 odsto, padom od 36 odsto stope smrtnosti starije dece i mladih i smanjenjem stope mrtvorođenih za 35 odsto - "napredak je bitno smanjen od 2010.", stoji u UN-ovom saopštenju.
 
UN IGME upozorio je da će gotovo 59 miliona dece i mladih umreti pre 2030. ako se "ne preduzmu brze mere za poboljšanje zdravstvenih usluga".
 
Izveštaji su takođe pokazali da je subsaharska Afrika odgovorna za 56 odsto svih smrtnih slučajeva mlađih od pet godina u 2021, a deca rođena u toj regiji izložena su najvećem riziku od dečje smrti u svetu. 
  • Sima

    10.01.2023 09:14
    A Svetska zd.or.brine o nasem zdravlju za vreme korone.A gde su sad?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.