Hrvatski MUP o policajcu suspendovanom zbog poziva Vojske Srbije: Ovo je jedini takav slučaj

Sa slučajem 21-ogodišnjeg policajca koji je 7. novembra udaljen iz službe, jer je primio poziv Vojske Srbije, a da nije obavestio pretpostavljenog, policijske službe su i ranije bile upoznate.
Hrvatski MUP o policajcu suspendovanom zbog poziva Vojske Srbije: Ovo je jedini takav slučaj
Foto: 021.rs
Policijska uprava vukovarsko-sremska podseća da je 21-ogodišnji vukovarsko-sremski policajac, koji je raspoređen u stanicu granične policije Tovarnik i ima dvojno državljanstvo, stupio u kontakt sa predstavnicima Vojske Srbije na teritoriji Republike Srbije prihvatanjem poziva za upis u vojnu evidenciju Republike Srbije, bez obaveštavanja pretpostavljenog.
"Činjenica da je MUP raspolagao ovim informacijama i pre povratka pomenutog policajca u Republiku Hrvatsku potvrđuje brzu reakciju bezbednosnog sistema u Republici Hrvatskoj", navode iz PU Vukovarsko-sremske. 
Na osnovu člana 112. Zakona o policiji, 21-ogodišnjak je rešenjem razrešen službe i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak zbog teške povrede službene dužnosti.
 
U vukovarsko-sremskoj policiji pojašnjavaju i da je uslov za prijem u policiju hrvatsko državljanstvo, dok nacionalnost nije zakonski uslov za prijem u policiju, niti je kategorija koja predstavlja odlučujući faktor prilikom prijema.
 
Naime, svako drugo postupanje bilo bi suprotno odredbi člana 9. Zakona o suzbijanju diskriminacije, koji izričito kaže da je diskriminacija u svim oblicima zabranjena, navodi policija uz zaključak da lice sa dvojnim državljanstvom može biti službenik MUP-a, odnosno može da prođe bezbednosnu proveru, koja je neophodna za obavljanje policijskih poslova, naravno, ako su ispunjeni svi drugi zakonski uslovi.
 
Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo, ovo je jedini slučaj da se hrvatski policajac odazvao pozivu vojske druge države kako bi bio upisan u vojnu evidenciju te zemlje, piše Index.hr.
  • Pera

    11.01.2023 23:09
    To sve isto desava se u Herceg bosni i nikom nista,ovde je Srbin u pitanju a tamo Hrvat.
  • Banderaš

    11.01.2023 20:36
    Školovani prevarant
    Digitalizacijom Srbije su svi podatci iz kazastra,pravosuđa,carine,zdravstva,policije,vojske povezani sa serverima koji se nalaze u Hrvatskoj !!?
    Zašto je to tako-treba pitati vladu srbije,ali se ne treba čuditi odakle Hrvatskim službama podatci o ovome slučaju i pre nego što se pomenuti policajac vratio u Hrvatsku !!
    Zašto je to tako?!
  • zztop

    11.01.2023 13:14
    Baš me zanima da se opet zarati na čiju bi se stranu momak stavio...a kako je došao u hrvatsku policiju, jel po pupovčevom ključu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet