Sud u Zambiji omogućio odbranu sa slobode za četiri para iz Hrvatske koji su usvojili decu

Osmoro Hrvata koje Zambija sumnjiči za trgovinu ljudima, odnosno sumnja u ispravnost dokumenata o usvojenju dece iz DR Konga, braniće se sa slobode pošto polože kauciju i putne isprave.
Sud u Zambiji omogućio odbranu sa slobode za četiri para iz Hrvatske koji su usvojili decu
Foto: Pixabay
To je odlučio danas sud u Ndoli, preneli su hrvatski portali.
Četiri bračna para već se mesec dana nalaze u pritvoru u trećem po veličini zambijskom gradu Ndoli pošto su početkom decembra uhapšeni na aerodromu u tom gradu zbog sumnje da poseduju lažna dokumenta o usvajanju iz DR Konga.
Njih su preuzele socijalne službe Zambije, a službeniku hrvatske ambasade dosad nije omogućeno da ih poseti.
 
Osumnjičeni hrvatski parovi prvi put su se pojavili pred sudijom u Ndoli pre dva dana kada su se izjasnili da nisu krivi za pokušaj trgovanje ljudima i falsifikovanje dokumenata. Njihov advokat Kelvin Silvimba tada je tražio da im se omogući da se brane sa slobode uz kauciju.
 
Prema pisanju hrvatskih medija, sud je danas, pošto je saslušao troje svedoka, odredio kauciju od 20.000 zambijskih kvača po osobi (oko 1100 dolara), a uz to će morati da predaju dokumente, da se redovno javljaju policiji i regulišu boravak u Zambiji. Sledeće ročište je zakazano za 23. januar.
 
Hrvatska radiotelevizija navodi da su danas na sudu svedočile dve zaposlene u hotelu u kojem su Hrvati odseli i govorile o njihovom ponašanju u hotelu i odnosu prema deci.
 
Svedočila je i službenica imigracijske službe aerodroma u Ndoli koja je ispričala šta se tamo dešavalo.
 
Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je danas da je urgirao kod svog zambijskog kolege da se uhapšenim hrvatskim državljanima obezbede dobri uslovi i istakao da su oni u afričku zemlju došli s "plemenitom" namerom usvajanja, kao i da tek treba da se utvrdi šta se tamo dogodilo.
 
Službenik hrvatske ambasade u Južnoj Africi, koja pokriva i Zambiju, nekoliko puta je posetio uhapšene, a i danas je s njima bio u sudnici i o svemu obavestio hrvatskog ministra. Zasad mu, međutim, nije omogućeno da poseti decu.
 
Hrvatski pravni stručnjaci poslednjih dana isticali su da je Hrvatska potpisnica Haške konvencije kojom se reguliše pitanje međudržavnog usvajanja, ali da je u ovom slučaju reč o usvajanju iz zemlje koja nije potpisnica te konvencije.
 
"Problem koji se u Hrvatskoj pojavio je problem usvajanja u Kongu, odnosno priznanje sudske odluke koju je donela država Kongo vezane uz usvajanje između dece iz te države i naših državljana, konkretno priznanje te sudske odluke pred hrvatskim sudovima", rekla je Branka Rešetar s Pravnog fakulteta u Osijeku za HRT.
 
Resorni hrvatski ministar Marin Piletić izjavio je ove sedmice da je u Hrvatskoj iz Demokratske Republike Kongo usvojeno 131 dete, kao i da su trenutno još neki parovi u proceduri usvajanja dece iz te zemlje.
 
Oni su dobili preporuke kako da izbegnu slične situacije, rekao je ministar i najavio da će se menjati zakon kojim se regulišu međudržavna usvajanja.
 
"Svi oni zahtevi koji dođu hrvatskim sudovima za priznavanje međudržavnog usvajanja, treba da budu dodatno provereni, odnosno treba da bude utvrđena njihova autentičnost i legalnost", objasnio je ministar za HRT.
 
Prema dosad poznatim informacija, hrvatski sudovi su u slučajevima međudržavnog usvajanja, automatski potvrđivali presude sudova iz tih država, bez posebnih provera.
 
U slučaju uhapšenih Hrvata, zasad nije jasno kakvi su tačno dokumenti dobijeni u Kongu i šta je u njima sporno, odnosno zašto ih zambijske vlasti smatraju lažnima.
 
Prema pisanju hrvatskih medija, četvoro dece stiglo je iz istog doma za decu u DR Kongu, a voditelj tog doma navodno je u bekstvu, odnosno nije dostupan zambijskim vlastima.
 
Neki od hrvatskih parova koji su poslednjh godina usvojili decu iz DR Konga svedočili su u medijima da su posle složene procedure i svih provera, po decu takođe odlazili u Zambiju i da nisu imali problem sa zambijskim vlastima.
 
Mediji podsećaju da je u Kongu godinama na snazi zabrana međudržavnog usvajanja, ali da je u praksi drugačije, odnosno da ih sudovi ipak dopuštaju. Zbog dugotrajnosti postupka u Hrvatskoj, poslednjih godina mnogi državljani Hrvatske okreću se usvajanju dece iz drugih država.
 
Prema poslednjim informacijama, u Hrvatskoj je trenutno oko 3.000 dece bez odgovarajuće roditeljske brige, a samo njih oko 200 ima ispunjene sve pravne uslove za usvajanje. U službenom registru nalazi se više od 1.100 usvojitelja.
  • Realista

    13.01.2023 07:13
    Princip
    Da li je to u pitanju prelaz iz jedne banana administracije u drugu banana administraciju? Da se ogradim, ni srpska administracije nije ništa bolja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet