Čuvari skopskog zatvora pomogli zatvoreniku da pobegne

Trojica zatvorskih policajaca i njihov komandir osumnjičeni su da su pomogli zatvoreniku da pobegne iz zatvora kod Skoplja, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal Severne Makedonije.
Čuvari skopskog zatvora pomogli zatvoreniku da pobegne
Foto: Pixabay

Bekim Memeti, koji je bio u zatvoru zbog ubistva i trgovine drogom, pobegao je u noći između četvrtka i petka dok su ga zatvorski policajci iz zatvora "Idrizovo" autoputem vozili u bolnicu u Skoplju.

Na predlog tužioca, sudija za prethodni postupak Osnovnog krivičnog suda u Skoplju je za komandira, koji je prvoosumnjičeni i dva zatvorska policajca odredio pritvor od osam dana, dok je četvrtom osumnjičenom izrekao meru zabrane napuštanja boravišta i oduzimanje pasoša.
Prema tužilaštvu, osumnjičeni zatvorski policajci su po uputstvima komandira pomogli i omogućili Memetiju da pobegne i pritom su prekršili sve procedure za vođenje u zdravstvenu ustanovu osuđenika koji je na izdržavanju kazne zatvora zbog teškog krivičnog dela.
 
Nakon što je osuđeni sam povredio levi dlan i bio pregledan u zatvorskoj ambulanti, oni po navodima tužilaštva nisu tražili lekarsku intervenciju Hitne pomoći da bi se utvrdilo da li povrede mogu biti sanirane na licu mesta, već su po preporuci osuđenika radno angažovanog u ambulanti samoinicijativno povređenog odvezli u Urgentni centar.
 
"Iako procedure zahtevaju da zatvorska služba, ukoliko je potrebno lečenje osuđenog u zdravstvenoj ustanovi, zatraži pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova i da u pratnji vozila za sprovođenje osuđenika bude policijska patrola, oni (zatvorski policajci) to nisu uradili", navodi Tužilaštvo za organizovani kriminal.
 
Ističe da je već poznato da je dežurni komandir, nakon što se osuđenik povredio 12. decembra u noćnim satima, naredio koji zatvorski policajci treba da ga sprovedu do zdravstvene ustanove i ko gde da sedi tokom pratnje.
 
Istraga je utvrdila da je mimo pravila osuđenik bio smešten u srednji deo vozila i da je drugoosumnjičeni dao uputstva za rutu.
 
Kada su prišli benzinskoj pumpi, drugoosumnjičeni, koji je sedeo između osuđenog i trećeg osumnjičenog, kako se navodi, počeo je da se premešta i svesno dozvolio osuđenom da iskoristi trenutak i da mu sa lisicama na rukama uzme pištolj iz zakopčane futrole.
 
"Trećeosumnjičeni, koji je bio bez oružja, iako je sve ovo pratio, nije preduzeo ništa da spreči osuđenog da repetira pištolj i počne da puca po vozilu zahtevajući da se zaustave. Pri tome je ranio vozača i vozilo se zaustavilo, a osuđeni je otvorio vrata, izašao iz kombija i ušao u sivi audi koji se u međuvremenu zaustavio ispred zatvorskog kombija“, navodi se u saopštenju tužilaštva.
 
Prema krivičnoj prijavi koju je MUP podneo tužilaštvu, namera pucanja iz pištolja u krov vozila je bila da se opravdaju zatvorski čuvari, ali se metak odbio o krov i slučajno pogodio zatvorskog službenika u donji deo stomaka.
 
Bekim Memeti iz Tetova osuđen je na ukupnu kaznu zatvora od 21 godinu, od toga 19 godina za ubistvo i dve godine za proizvodnju i prodaju opojnih droga, a kazna koju izdržava od 28. decembra 2020, ističe 17. aprila 2040. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet