EK u utorak isplaćuje tri milijarde evra pomoći Ukrajini

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen potvrdila je na svom Tviter da će EK sutra isplatiti prve tri milijarde evra makrofinansijske pomoći Ukrajini.

"Pomoć Ukrajini da ispuni svoje potrebe za finansiranjem kako bi se suočila sa ruskom agresijom je ključna i hitna. Komisija deluje maksimalnom brzinom i odlučnošću, već sutra ćemo isplatiti prvih tri milijarde evra od 18 milijardi makrofinansijske podrške dogovorene u decembru", napisala je Fon der Lajen.

Premijer Ukrajine Denis Šmihal na Tviteru je ranije zahvalio predsednici EK i njenom zameniku Valdisu Dombrovskisu na sporazumu i dodao da finansijska podrška pomaže Ukrajini da održi makroekonsku stabilnost tokom rata, prenosi Rojters.
EU je potpisala sporazum od 18 milijardi evra finansijske pomoći Ukrajini, koju će isplaćivati u vidu visoko povlašćenih zajmova, koji će se u 2023. godini isplaćivati u redovnim ratama, a plaćanje kamate pokriva Evropska unija.
  • Janko

    17.01.2023 02:26
    Ja bi voleo da je Rusija pobedila i da FSB hapsi sve koji misle drugačije!
  • Detelinarac

    17.01.2023 01:02
    Tesko onom ko posle rata ostane u Ukrajinskom delu, totalno su vraceni u srednji vek, a i pre rata su bili najsiromasniji u Evropi. Ovi sto budu u Ruskom delu imace socialna primanja veca nego ovi najvece plate u Ukrajinskom delu. Jer Rusija ima bdp per capita duplo veci nego Srbija, a troduplo veci od Ukrajine. I najvaznija stavka u Rusiji je racun mesecni za gas 1 evro, znaci mogu da se greju do mile volje, a imaju veca primanja, tako da je tom delu stanovnistva sto se otcepilo upala kasika u med.
  • Istorija

    16.01.2023 21:44
    @Joca
    Joco prijatelju, taj civilizovani svet je svoje bogatstvo stekao na silovanju, pljački i ubijanju onoga što bi ti nazvao necivilizovani svet. Englezi neće kamen da vrate u egipat a kamoli da se suoče sa svojom krvljom natopljenom istorijom a ni drugi nisu bolji, Uzni u obzir da su amerikanci ubili po proceni od 60 - 80 miliona indijanaca da bi se izborili za naziv borca za ljudska prava, e tako je u svemu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.