VIDEO: Ovako je izgledalo hapšenje šefa Koza nostre koji je bio u begu 30 godina

Italijanski karabinjeri uhapsili su juče Matea Mesinu Denara, najtraženijeg mafijaškog bosa u zemlji, koji je bio u begu tri decenije.
Mesina Denaro, uhapšen u Palermu, šef je sicilijanske mafije Koza nostra.
Osuđen je u odsustvu na doživotni zatvor za svoju ulogu u ubistvu antimafijaških tužilaca Đovanija Falkonea i Paola Borselina 1992. godine. Preti mu i doživotna kazna zbog učestvovanja u bombaškim napadima u Firenci, Rimu i Milanu 1993, u kojima je ubijeno 10 ljudi.
Vest o hapšenju pozdravila je italijanska premijerka Đorđa Meloni kao "veliku pobedu države koja pokazuje da se ona nikada ne predaje u suočavanju s mafijom".
 
 
Policija je u septembru 2022. navela da je Denaro još mogao da naređuje i upravlja mafijom u području oko zapadnog sicilijanskog grada Trapanija, njegovog regionalnog uporišta, uprkos dugom begu. 
 
Matea Mesina Denaro (60) smatra se naslednikom čuvenih vođa Koze nostre, a to su bili Toto Rina i Bernardo Provenzano, koji su umrli u zatvoru 2016. i 2017.
 
Mesina Denaro uhapšen je u privatnoj klinici u Palermu, gde je bio na terapiji, rekao je zapovednik karabinjera Paskal Anđelosanto agenciji AGI.
 
Na popisu ministarstva unutrašnjih poslova Mateo Mesina Denaro, rođen 1962. blizu Trapanija na Siciliji, zauzimao je prvo mesto među šest najtraženijih kriminalaca i godinama su stotine policajaca i karabinjera bile u potrazi za njim. 
 
Od 2000-ih godina italijanska policija sprovodila je brojna hapšenja i plenila imovinu Denaru bliskih osoba u strategiji kojom je nastojala da ga izoluje, ali konkretnije rezultate je trebalo čekati gotovo 20 godina jer toliko je njegova mreža podrške bila velika, piše agencija AFP.
  • Bill

    17.01.2023 07:45
    Hoće li tako i kod nas?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet