Jahta ruskog tajkuna nestala u Hrvatskoj, "moguće da je umešana hrvatska posada"

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske Frano Matušić izjavio je danas da ne može da iznosi detalje o isplovljavanju ruske jahte koja je bila pod režimom sankcija Evropske unije.
Jahta ruskog tajkuna nestala u Hrvatskoj, "moguće da je umešana hrvatska posada"
Foto: Pixabay
Naveo je da je istraga u toku.
Luksuzna jahta "Irina VU" ruskog oligarha Ališera Usmanova, bliskog prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina, bila je pod sankcijama EU, SAD i Velike Britanije i bilo joj je zabranjeno isplovljavanje, prenosi Hina.
Bila je usidrena u Betini na ostrvu Murteru, a potom je doplovila u Dubrovnik, odakle je u oktobru isplovila prema Turskoj, uz prethodnu policijsku i graničnu kontrolu i kontrolu Lučke kapetanije.
 
"Oglasićemo se kada budemo imali sve informacije, pre svega nadležnog ministarstva, državnog tela koje je sprovelo mere ograničavanja nad tom jahtom", rekao je Matušić.
 
Podsetio je da je 13. jula odlučeno da se ta jahta "zamrzne", jer je utvrđena  povezanost s osobom koja je na listi sankcija Evropske unije, a Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture zaduženo je da sprovede tu odluku.
 
Matušić je rekao da je, po njegovom saznanju, ministarstvo zapečatilo imovinu, o čemu su obavešteni vlasnici i kapetan broda.
 
"Mi smo obavešteni da jahte nema tamo gde je zamrznuta 10. januara, a dva dana kasnije zatražene su sve informacije, jer je to grubo kršenja režima sankcija", rekao je Matušić, dodavši da oni koji su to uradili treba da snose posledice u skladu sa zakonom.
 
Za kršenje režima sankcija predviđene su kazne, uključujući i zatvorsku od šest meseci do pet godina, dodao je Matušić. On je istakao da postoje saznanja da je u begu jahte učestvovala hrvatska posada, ali se to još uvek istražuje.
 
Nestanak s veza jahte duge gotovo 35 metara i teške 240 tona niko od merodavnih nije primetio mesecima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.