Stali vozovi, škole i preduzeća ne rade - Francuzi protiv podizanja starosne granice za penziju

U Francuskoj su danas stali vozovi, škole su zatvorene, a preduzeća obustavila rad jer su zaposleni napustili svoja radna mesta u pokušaju da osujete planiranu penzionu reformu.
Stali vozovi, škole i preduzeća ne rade - Francuzi protiv podizanja starosne granice za penziju
Foto: Beta/AP
Ovom reformom bi starosna granica za odlazak u penziju bila povećana za dve godine na 64.
Dan štrajkova i protesta širom zemlje veliki je test za predsednika Emanuela Makrona, koji kaže da je njegova reforma od vitalnog značaja da se osigura da penzioni sistem ne propadne.
Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da francuski birači u ogromnoj većini odbacuju njegov plan kojim je predviđeno da rade duže.
 
"Nema ništa dobro u ovoj reformi", rekla je nastavnica Rozen Kros iz Kana, dok se sa kolegama pripremala za štrajk, sa transparentima na kojima je pisalo "Ne 64".
 
Izazov za sindikate, čija je moć znatno opala, jeste da li mogu da transformišu protivljenje penzionoj reformi, kao i nezadovoljstvo zbog rasta osnovnih životnih troškova, u masovni društveni protest koji će se nastaviti i posle četvrtka i na kraju naterati vladu da odustane od svoje namere.
 
"Kroz ovo pitanje penzione reforme kanališe se svo nezadovoljstvo", rekao je za Javnu TV Senat lider sindikata CGT Filip Martinez. "Danas će biti veoma veliki dan mobilizacije".
 
Za Makrona je ulog da dokaže svoje reformske sposobnosti, kako kod kuće, tako i kod kolega iz Evropske unije, kao i to da može da drži javnu potrošnju pod kontrolom.
 
Pomeranje starosne granice za odlazak u penziju za dve godine donelo bi državi dodatnih 17,7 milijardi evra godišnjih penzijskih doprinosa, što bi omogućilo balansiranje prihoda i troškova do 2027. godine, procenjuje Ministarstvo rada.
 
Sindikati tvrde da postoje i drugi načini da se osigura održivost penzionog sistema, kao što je oporezivanje superbogatih ili povećanje doprinosa poslodavaca ili dobrostojećih penzionera.
 
U sindikatima ističu da je četvrtak početna tačka, sa još štrajkova i protesta koji će uslediti.
 
Predlog reforme tek treba da odobri parlament, u kome je Makron izgubio apsolutnu većinu, ali se nada da će je usvojiti uz podršku konzervativaca.
  • Dada

    22.01.2023 22:51
    Penzije ce biti tako bedne i mizerne, da je bolje i ne ici u penziju. Penzije su i onako komunisticka izmisljotina 20 veka. Najbolje ih je ukinuti , pa svako neka lepo radi ceo zivot, a ne da resava ukrstene reci 40 godina! Znam za takve slucajeve, a verujte mi da ih nije malo. Pojeli i svoje, a sada jedu tuđe . Umesto sto se udvaja u lopovske fondove, pare na ruke, pa kupite za 100 € svakog meseca, malo zlata i cuvajte za crne dane.
  • Gospodar

    22.01.2023 16:28
    Kod nas može i do 100, g života ,pa ko preživi ,a ostali tišina ,kad je više ovih podguzni možeim se znaju skim imaju posla .Ajd sad svi u ,,,
  • pawlle

    22.01.2023 10:14
    kod nas u ekonomskom tigru je sve bajno,krade se narod na sve strane

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet