Medvedev: Poraz Moskve u Ukrajini mogao bi da dovede do nuklearnog rata

Potpredsednik Saveta bezbednosti Rusije i bivši šef države Dmitri Medvedev danas je, povodom podrške koju NATO pruža Kijevu, poručio da bi poraz Moskve u Ukrajini mogao dovesti do nuklearnog rata.
Medvedev: Poraz Moskve u Ukrajini mogao bi da dovede do nuklearnog rata
Foto: Beta/AP
Poraz atomske sile u konvencionalnom sukobu bi mogao izazvati nuklearni rat, ocenio je Medvedev.
Prema njegovim rečima, "nuklearne sile nikada nisu izgubile veliki sukob od kojeg im je zavisila sudbina", javlja Rojters.
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u decembru prošle godine da ruska vojna doktrina dozvoljava samo odbrambenu upotrebu nuklearnog oružja, kao odgovor na spoljni napad.
 
Ranije je Medvedev, poznat po glasnim i ratobornim javnim istupima, izjavio da bi Moskva mogla da upotrebi nuklearno oružje radi odbrane.
  • Nenad

    19.01.2023 21:05
    @botoš
    "nekim zemljama ne treba dozvoliti posedovanje nuklearnog arsenala"
    Nuklearna ravnoteža mora da postoji jer se može vratiti kao bumerang.
    Istorija svedoči šta je bilo kad je samo amerika imala nuklearnu bombu. Sad imaju respekta i prema Severnoj Koreji, jer ovi mogu "dohvatiti" i do njihovih obala.
    Zaboravljaju, bolje reći lažu, šta je uzrok sukoba, približavanja Nato granicama Rusije. Zašto nisu zahtevali od Ukrajine da budu tampon zona? Ne, nego su ih podstrekivali i gurali u rat. Naravno, ako je RTS bio "legitimna meta", onda je to i Berlin i London i Vašington.
  • Dule

    19.01.2023 19:19
    Medvedev lupeta
    "Prema njegovim rečima, "nuklearne sile nikada nisu izgubile veliki sukob od kojeg im je zavisila sudbina", javlja Rojters."

    Južnoafricka republika je pre kraja aparthejda bila nuklearna sila. Zbog pada aparthejda, tadašnje vlasti su uništile nuklearni arsenal.

    Ukrajina je raspadom Sovjetskog saveza predala svoje nuklearno naoružanje pod garancijama Rusa i nekih zemalja Zapada u okviru Budimpeštanskog memoranduma.
  • ?

    19.01.2023 18:33
    Ko su ovi sto lupaju minuse na negativne komentare o nuklearnom oruzju??? Koliko zatrovan i ogranicen moras biti? Vladavina mrznje je bas sve obuzela!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.