Ustavni sud BiH odlučio: Postoje samo institucije BiH, termin zajedničke neustavan

Ustavni sud Bosne i Hercegovine doneo je odluku da termin "zajedničke institucije" BiH nije u skladu sa Ustavom i da postoje jedino "institucije Bosne i Hercegovine".
Ustavni sud BiH odlučio: Postoje samo institucije BiH, termin zajedničke neustavan
Foto: Pixabay

Ovakvu odluku Ustavni sud BiH, koji je protekla dva dana zasedao u Sarajevu, doneo je po apelaciji visokog funkcionera stranke "Narod i pravda" Denisa Zvizdića.

"Ustavni sud BiH je prihvatio moju apelaciju i proglasio sintagmu 'zajedničke institucije' neustavnom. Ovo je istorijska odluka, jer je Ustavni sud trajno potvrdio da BiH po svom karakteru nije državna zajednica, već država sa svojim suverenitetom i istorijskim kontinuitetom", napisao je Zvizdić na Tviteru.

Predsedavajući Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić ocenila je da Ustavnom sudu BiH "po nalogu političkog Sarajeva" smeta termin "zajedničke institucije", dodavši da je čudi da ga nisu promenili u "sarajevske".
 
Reagujući na odluku Ustavnog suda BiH da termin "zajedničke institucije", koji koristi većina političara u RS kada govori o institucijama na državnom nivou.
 
Vulić je zaključila da termin "zajedničke i zajedništvo uopšte može biti sporan samo onome ko misli da one trebaju biti centralne".
 
"Biće samo ono što je Ustavom definisano", kazala je Vulić, preneli su sarajevski mediji.
Ustavni sud je, između ostalog, naveo da je zakonodavac dodavanjem odrednice "zajedničke" ispred izraza "institucije" promenio smisao člana tri Ustava BiH, koji propisuje postojanje isključivo "institucija Bosne i Hercegovine".
 
Na taj način zakonodavac je postupio suprotno načelu vladavine prava, jer je osporenom odredbom zakona izmenio suštinu jasne ustavne odredbe Ustava BiH, navedeno je u odluci.
  • Nelegitiman

    20.01.2023 20:12
    Ustavni sud u BiH je nelegitiman jer po Dejtonu posle 2000-te god nema pravo da stranci budu u tom sudu. Posto je prosla 2000-ta god stranci u ustavnom sudu BiH nemaju vise legitimitet po Dejtonu i ova odluka nema nikakvu pravnu tezinu. Posto je ovo krsenje Dejtonskog sporazuma RS treba da organizuje referendum o nezavisnosti.
  • by

    20.01.2023 19:56
    U pravu su, buduci da se srpski a vecinom i hrvatski narod u vrhovnim institucijama BIH nista ne pita, ne postoji zajednicka volja za saradnjom.

    Sud BIH ni posle 30 godina od rata nema nameru da pokrene optuznicu ni protiv jednog od mnogobrojnih izvrsitelja zloicina pocinjenih nad srpskim civilima,tako da tu nema govora o nikakvoj zajednici vec o apsolutnoj volji vecine (Bosnjaka) koji tlace ostala dva konstitutivna naroda.

    Bosnjacki zlocinci koji su sadisticki ubijali civile se i dan danas setaju slobodno.

    BIH nikad u istoriji nije bila zemlja samo jednog naroda, prema tome Ustavni Sud BIH i uopste sudstvo u toj zemlji bi mozda trebalo da analizira sta znaci zajednica naroda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.