U Stokholmu spaljen Kuran, u Turskoj švedska zastava

U Stokholmu su održani odvojeni protesti protiv Turske i želje Švedske da uđe u NATO, a na jednom od protesta, ispred turske ambasade, političar krajnje desnice Rasmus Paludan spalio je Kuran.

Paludan je vođa danske krajnje desničarske političke partije Hard lajn, a ima i švedsko državljanstvo. Do sada je održao niz demonstracija sa spaljivanjem isalmske svete knjige.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova najoštrije je osudilo spaljivanje Kurana, ukazujući da je to antiislamski čin pod maskom slobode izražavanja, što je potpuno neprihvatljivo.
Tursko ministarstvo pozvalo je Švedsku da kazni odgovorne i sve zemlje da preduzmu konkretne korake protiv islamofobije. 
 
Odvojeni protest održan je u Stokholmu u znak podrške Kurdima i protiv nastojanja Švedske da uđe u NATO. 
 
Treći protest održala je grupa proturskih demonstranata ispred turske ambasade. Sva tri protesta imala su dozvole policije za održavanje. 
 
Na demonstracijama u znak protesta protiv kandidature Švedske za članstvo u NATO i podršku Kurdima, govornici su stajali ispred velikog crvenog transparenta sa napisom "Svi smo mi PKK", koji se odnosi na  Radničku partiju Kurdistana, zabranjenu, pored ostalih zemalja, u Turskoj, Švedskoj i SAD. Na tom skupu učestvovalo je nekoliko stotina prokurdskih i levičarskih pristalica.  
 
Grupa demonstranata u Istanbulu spalila je švedsku zastavu ispred ambasade te zemlje.
 
 
Turska je ranije saopštila da je, zbog održavanja protesta u Stokholmu, odložena posetu Ankari švedskog ministra odbrane Pala Džonsona planiranu za 27. januar. 
 
Džonson je rekao da se sastao sa turskim ministrom odbrane u petak tokom skupa zapadnih saveznika u Nemačkoj i da je odlučeno da se planirani sastanak odloži. 
 
Švedska i Finska podnele su zahtev za punopravno članstvo u NATO u maju prošle godine, a Ankara svoju ratifikaciju tih zahteva uslovljava izručenjem kurdskih i drugih terorista.
  • Gordana

    22.01.2023 22:03
    Izigravanje boga
    Ko se vatrom igra može i da strada Šveđani neka vam je sa srećom ako je imate pošto pamet očigledno nemate
  • Velimir

    22.01.2023 19:53
    @Konstantin
    Takvi kao vi izazivaju rat i mrznju medju ljudima! Sa religijama i osecanjima vernika se nesme i nemoze igrati nikada!
  • @Konstantin

    22.01.2023 15:18
    Znači li to da je dozvoljeno spaliti ukrajinsku zastavu i mahati ruskom ili se to ipak kosi sa principima demokratije i slobode govora? Sad malo intelektualnih bravura za odgovor.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.