U Lihtenštajnu uskoro referendum o zabrani kazina

Lihtenštajn, poznat po nadimaku "Las Vegas Alpa" će morati da zatvori svojih šest kazina ako se izglasa referendum zakazan 29. januara.
U Lihtenštajnu uskoro referendum o zabrani kazina
Foto: Pixabay
Zagovornici ovog referenduma tvrde da nova industrija rizikuje da ošteti reputaciju zemlje jer su sada na međunarodnoj crnoj listi "poreskih rajeva" zbog ublaženih zakona o kockanju, prenosi Rojters.
"Ne želimo da se etabliramo kao kazino i poker žarište usred Evrope", rekao je zagovornik referenduma Gvido Majer.
Predsednik kazina u Lihtenštajnu Rajnhard Fišer rekao je da rade u skladu sa zakonom i u nekim slučajevima i iznad nivoa koji je propisan zakonom.
 
Prošle godine porezi od putovanja, uglavnom stranih posetilaca kazina u Lihtenštajnu, državi su doneli 50 miliona švajcarskih franaka.
 
"Ovo je prihod koji je bitan za naš budžet", rekla je potpredsednica vlade Sabine Monauni koja je zabranu ocenila kao "radikalnu i preteranu" i da ne rešava probleme zavisnosti od kockanja.
 
"Moramo naći balans između mera koje će smanjiti aktivnost, ali u isto vreme da ne uništimo tržište", rekla je ona.
 
Šest kazina trenutno radi u mikrodržavi sa samo 40.000 stanovnika, i svi su otvoreni od 2017. godine, nakon izmene zakona o kockanju. Najviše posetilaca je iz Nemačke i susednih zemalja, Švajcarske i Austrije. 
  • Видоје

    22.01.2023 23:03
    Нека заинтересовани момци дођу код нас, овде је демократија:
    свака трећа кућа је коцкарница, а и порез за ,,рад,, није обавезан !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet