Francuska vlada usvojila reformu penzija

Francuska vlada usvojila je na sastanku Saveta ministara reformu penzija, pokazujući rešenost da ide do kraja bez popuštanja zahtevima sindikata.

Sindikati nameravaju da nastave proteste i štrajkove protiv vodećeg projekta predsednika Emanuela Makrona.

Ministar za rad Olivije Diso izjavio je posle sastanka da će starosna granica za odlazak u penziju ostati kao u predloženoj reformi, odlazak sa 64 godine.

Sindikati i deo opozicije najviše osporovaju tu zakonsku starosnu granicu, koja je do sada bila 62 godine.
 
Posle prvog dana štrajka i protesta širom Francuske održanog u četvrtak, kada se okupilo između jedan i dva miliona ljudi, vlasti pokušavaju da minimiziraju proteste, već navode da se drže plana. Francuska vlada se nada da će rasprava u parlamentu biti brza i da bi reforma mogla da stupi na snagu već narednog leta.
 
Naredno veliko okupljanje Francuza protiv reforme zakazano je za 31. januar.
 
Francuska je jedna od evropskih zemalja u kojoj je zakonska starosna granica za odlazak u penziju najniža. U Nemačkoj, Belgiji ili Španiji odlazak u penziju je sa 65 godina, a sa 67 u Danskoj. To pomeranje starosne granice nije popularno u stanovništvu, jer se prema anketama, 68 odsto Francuza tome protivi.
  • Ostrašćeni SNS-ovac

    24.01.2023 00:37
    Ma ti francuzi ... nemaju oni mu..a kao mi Srbi bre!!!
  • procena

    23.01.2023 19:00
    Ovo im neće proći, biće velike demonstracije kao prošli put kad su ovo pokušali. Pa je Makron popustio

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.