Propust izdavača u Hrvatskoj: Učenike u četvrtom razredu uče da u BiH žive samo Bošnjaci

U Bosni i Hercegovini ne žive tri konstitutivna naroda, već samo Bošnjaci i Bošnjakinje, tako piše u hrvatskom udžbeniku iz prirode i društva za 4. razred izdavača Profil Kletta, piše Večernji list.
Propust izdavača u Hrvatskoj: Učenike u četvrtom razredu uče da u BiH žive samo Bošnjaci
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Bez imalo ironije, uz veliki propust čitavog niza recenzenata, pa i samih autora, upravo tako uče učenici 80 hrvatskih osnovnih škola koji sat prirode i društva u četvrtom razredu obrađuju po udžbeniku "Nina i Tino", koji potpisuje grupa autora: Arijana Piškulić Marjanović, Jasminka Pizztola, Lidija Prpić i Željka Zagorac, a čiji je izdavač Profil Klett.
Sporni radni udžbenik u upotrebi je od školske 2021/2022 godine, a deo je serijala "Nina i Tino" čiji udžbenici su počeli da se primenjuju u razrednoj nastavi za vreme eksperimentalnog sprovođenja Škole za život.
I dok, na primer, u udžbenicima Školske knjige, kao i u udžbeniku "Priroda, društvo i ja" čiji je izdavač Alfa za isti razred u istom predmetu učenici uče susedne zemlje i prirodne granice ne ulazeći uopšte u to koji narodi žive u kojoj susednoj zemlji, u izdanju Profil Kletta uče narode, ali netačno jer u samom udžbeniku nema spomena da u Bosni i Hercegovini uz Bošnjake žive i Hrvati i Srbi.
 
Na taj je propust upozorio upravo Večernji list, i to u svom izdanju za BiH nakon što se Večernjakovim novinarima obratio otac čiji sin u jednoj zagrebačkoj školi uči upravo po navedenom udžbeniku, i to nakon što je njegov sin učiteljici na pitanje odgovorio tačno, a ona ga je ispravila upravo onako kako piše u tom udžbeniku - da u Bosni i Hercegovini žive samo Bošnjaci.
 
Dete nije razumelo u čemu je pogrešilo s obzirom na to da su se njegovi roditelji, otac Hercegovac, a majka rođena u Hrvatskoj, doselili u Zagreb gde žive poslednjih petnaestak godina.
 
Navođenje isključivo Bošnjaka i Bošnjakinja kao stanovnika u BiH izazvalo je reagovanja i drugih roditelja, upozorio je otac deteta, kazavši pritom da je žalosno da se tako uče deca u Hrvatskoj, piše novinarka Večernjeg lista Lana Kovačević.
  • Moj Banat

    24.01.2023 14:55
    @Vlada Da li je ovo zajednička osobina svih vas "vojvođana", da pljujete i nipodaštavate svakoga ko ne misli kao vi i namećete nasilno šta je ko i vređate ih ako to ne prihvate? Budi ti i marsovac ako želiš, ja tebi ne namećem šta si niti te nazivam glupim jer tvrdiš da si nešto što si izmislio da jesi. Mogu te zato nazvati nevaspitanim a deluje da naginješ i otvorenom fašizmu, izvini molim te što sam se usudio da ne budem "vojvođanin" po naređenju.
  • Vlada

    24.01.2023 14:41
    @Moj Banat
    Evo ja sam iz Banata i Vojvođanin sam, da imaš više sreće i pameti u životu možda bi bio i ti.
  • Moj Banat

    24.01.2023 14:30
    @dogodine u Botošu Ovde oko mene nema tih "vojvođana", ovde je bio Banat dosta pre te vaše komunističke izmišljotine a mi smo Srbi, Rumuni, Slovaci ili Mađari iz Banata, nikada se nijedan od nas nije nazivao tako kako nas ti nazivaš pa ćemo ti biti zahvalni da prestaneš nasilno da nam namećeš kako se zovemo jer ti to niko nije ni tražio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.