Hrvatska će uvesti novi sistem naplate putarine - nema više rampi i čekanja

Novi sistem elektronske naplate putarine u Hrvatskoj počeće sa radom najranije krajem 2024. godine, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture.
Hrvatska će uvesti novi sistem naplate putarine - nema više rampi i čekanja
Foto: 021.rs
Novi elektronski sistem naplate putarine isključuje mogućnost plaćanja putarine u gotovini i za sve kamione i motocikle uvodi obavezu korišćenja uređaja u vozilu za plaćanje putarine, koji će omogućiti slobodan protok saobraćaja, bez zaustavljanja vozila.
Naime, Hrvatska je kao članica EU dužna da do 25. marta 2024. godine uskladi nacionalnu regulativu koja uređuje područje naknada za korišćenje određene infrastrukture za vozila sa Direktivom 2022/362.
Promena koja se ostvaruje je novi sistem elektronske naplate putarine u Hrvatskoj, baziran na slobodnom saobraćaju, s mikrotalasnom tehnologijom na frekvenciji 5,8 GHz i tehnologijom automatskog prepoznavanja registarskih tablica, ističu iz Ministarstva.
 
Najavljuju da će zakonom biti isključena mogućnost plaćanja korišćenja auto-puta u gotovini, što će posledično smanjiti operativne troškove naplate putarine.
 
Ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković rekao je da će sistem biti beskontaktni, zasnovan na kombinaciji dve savremene tehnologije, a plaćanje bi trebalo da bude preko novijeg ENC uređaja i sistema za automatsko očitavanje tablica, dakle u vidu elektronske vinjete i plaćanja bez zaustavljanja.
 
"Postojeće naplatne stanice će biti uklonjene, neće više biti rampi i velikih gužvi na naplatnim stanicama. Tako bi sve trebalo da bude brže. Na primer, ručna naplata ima kapacitet od oko 200 vozila na sat, a novi sistem dozvoljava da prođe do 3.000 vozila", rekao je Butković.
  • B&B

    27.01.2023 14:40
    suvisno
    ENC uredjaj ili ti TAG nije potreban kod nas nego da neko uzme pare na tome jel imas prepoznavanje tablica koje uvezes sa platnom karticom i to je dovoljno....
  • 9

    25.01.2023 15:39
    @ Bojan
    Vidi se da baš ne putuješ mnogo.
    Već u Mađarskoj posle carine imaš 10-12 kioska i svaka pumpa prodaje vinjete , austrija , Slovenija Italija isti sistem . Čak da ne rizikuješ u susednoj zemlji , a pre ulaska u zemlju domaćina na prilazu ranga 20-ak km možeš kupiti vinjetu koja važi od 10 pa naviše dana . Oni su veoma lepo rešili problem KRADUCKANJA , Ubijanja nedužnih pri proletanju kroz naplatne rampe BUZDOVANA i kola pod rotacijom , ne htne i vatrogasaca i nema nikad čekanja od par sati na naplatu . Takođe se ne KRADE ni na kursu jed je kod nas 1,5E = 150 din.
  • Vazd

    25.01.2023 13:02
    Tibi
    A kako ce stranci da placaju, bez sale? Jedino ako i nas TAG vazi u Hrvatskoj...
    Naime, mozete povezati vas TAG koji imate u vozilu sa vasom platnom karticom, preko aplikacije na mobilnom telefonu i samo je potrebno da imate sredstva na racunu i eto zabave! Nema punjenja "kredita", nema cekanja, samo gas, strava stvar! :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.