Uhapšen muškarac koji je ubio šefa obezbeđenja u ambasadi Azerbejdžana u Teheranu

Muškarac naoružan puškom tipa kalašnjikov napao je danas ambasadu Azerbejdžana u glavnom gradu Irana, Teheranu i ubio šefa obezbeđenja i ranio dva čuvara, javili su azerbejdžanski zvaničnici.
Uhapšen muškarac koji je ubio šefa obezbeđenja u ambasadi Azerbejdžana u Teheranu
Foto: Beta/AP
Iranska policija je javila kasnije da je jedan čovek uhapšen u vezi sa napadom, navodeći da se prema prvim elementima istrage radi o ličnim motivima.
U saopštenju iz azerbejdžanskog ministarstva spoljnih poslova navedeno je da je u toku istraga oko tog "izdajničkog" napada. Ministarstvo je navelo da je napadač pucnjima uništio čuvarski punkt.
Prema policiji Teherana, napadač je odmah priveden.
 
Prema šefu policije u Teheranu generalu Hoseinu Rahimiju, ta osoba je ušla u ambasadu sa dvoje dece, a tokom preliminarne istrage napadač je kao motiv naveo lične i porodične probleme. Kasnije je šef policije Rahimi rekao za lokalnu televiziju da je napadač Iranac oženjen Azerbejdžankom. 
 
"On tvrdi da se njegova žena drži u ambasadi devet meseci", rekao je Rahimi bez dodatnih detalja. 
 
On je rekao da je u napadu ubijen jedan azerbejdžanski državljanin, koji je izgleda član ambasade, a prema kolegama, radi se o prvom sekretaru.
 
Snimci sa mesta događaja prikazuju telo jednog muškarca na tlu prekriveno čaršavom i okruženo medicinskim osobljem. Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova osudio je oružani napad, koji je, kako je rekao, nažalost doveo do smrti jedne osobe i dodao da se prema preliminarnoj istrazi radi o ličnim motivima.
Rusko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da je "šokirano" napadom i izrazilo je saučešće i podršku "azerbejdžanskim kolegama".
 
Iran, gde žive milioni Azera, etnička grupa koja živi uglavnom u Azerbejdžanu, Iranu i Rusiji, dugo optužuje svog suseda da podstiče separatističko raspoloženje na iranskoj teritoriji.
 
Odnosi između Bakua i Teherana tradicionalno su delikatni pošto je Azerbejdžan gde se govori turski zemlja koja je bliski saveznik Turske, istorijskog rivala Irana.
 
Teheran takođe strahuje da bi azerbejdžanska teritorija mogla da se upotrebiti za moguću izraelsku ofanzivu na Iran, pošto je Izrael glavni snabdevač oružja Bakuu.
 
Azerbejdžan se graniči sa Iranom na severozapadu. Iran je u oktobru održao vojne vežbe blizu azerbejdžanske granice demonstrirajući vojnu silu u vreme opsežnih protesta u zemlji. Azerbejdžan održava i bliske veze sa Izraelom, koji Teheran smatra svojim glavnim regionalnim neprijateljem. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.