U novom napadu u Jerusalimu najmanje dvoje ranjenih

U napadu naoružanog Palestinca u Jerusalimu danas su ranjene najmanje dve osobe, nepun dan posle oružanog napada ispred sinagoge u istočnom delu tog grada u kome je ubijeno sedmoro ljudi.
U pucnjavi u palestinskom kvartu Silvan kraj jerusalimskog Starog grada ranjena su najmanje dva muškarca, jedan 23-godišnjak i jedan 47-godišnjak.
Oni su pogođeni u gornji deo tela i u svesnom stanju sa teškim povredama preneti u bolncu, rekli su bolničari. Za sada se ne zna u kakvom je stanju 13-godišnji napadač koga su savladali i ranili policajci.
Sinoćnji napad bio je nasmrtonosniji u Jerusalimu od 2008. godine. Izraelska policija je pokrenula bezbednosni obračun rano jutros posle napada kraj sinagoge.
 
U kvartu At-Tur u gde je živeo napadač, koga su policajci ubili posle napada, uhapšeno je 42 članova porodice, suseda i drugih ljudi bliskih ubici radi ispitivanja.
 
Šef izraelske policije Kobi Šabtaj je pojačao bezbednosne snage i dao instrukcije policajcima da rade u smenama od po 12 sati, navedeno je u saopštenju uz apel javnosti da javi policiji ako primeti bilo šta sumnjivo.
 
Napad u petak se dogodio posle početka jevrejskog dana odmora, šabata i dan nakon izraelske vojne racije u kojoj je ubijeno devetoro Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali.
 
Pojačano nasilje, uključujući raketiranje sa druge palestinske teritorije, pojasa Gaze, u noći između četvrtka i petka i izraelski osvetnički udari iz vazduha, predstavljaju izazov za novu vladu Izraela u kojoj dominiraju ultranacionalisti, pristalice oštrog stava prema Palestincima.
 
Nasilje takođe baca senku na posetu državnog sekretara SAD Entonija Blinkena regionu koja počinje u nedelju.
 
Obraćajući se novinarima u sedištu policije premijer Izraela Benjamin Netanjahu je rekao da je procenjena bezbednosna situacija i da je odlučeno da se se preduzmu "hitne akcije".
 
Večeras će se na kraju šabata sastati uži sastav izraelske vlade zadužen za bezbednost radi diskusije o daljem odgovoru.
 
Najnoviji događaji povećavaju opasnost od izbijanja većih sukoba u jednom od najsmrtonosnijih meseci u Izraelu i na okupiranoj Zapadnoj obali.
  • Piram za druga

    28.01.2023 18:07
    Nema
    Pitam ko se nastanio a ko je staro sedelac. Ko koga stavio u geto. Jesu li jevreji i palestinci pre naseljavanja ovih prvih ziveli u miru ili se gadjali kamenjem. Kako to da jevreji nikad nisu teroristi a palestinci nista drugo? Najzad jevreji se uvek brane a palestinci napadaju? Ovde jako smrdi, bio video obe strane, prva strana raj na zemlji druga vise lici na na onaj film Dan posle. Moguce da nisam poneo dobre naocare?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet