VIDEO: Par u Iranu osuđen na po 10,5 godina zatvora jer je plesom podržao proteste

Iranski blogeri, mladi par Astijaž Hagigi (21) i Amir Mohamed Ahmadi (22), osuđeni su na po 10,5 godina zatvora jer su plesali na trgu Azadi u Teheranu u znak podrške demonstrantima.
Kako prenosi indijski portal "First post", njih dvoje su navodno uhapšeni 10. novembra prošle godine. 
Osim zatvorske kazne, njima je zabranjeno dve godine da koriste internet. Njima se na teret stavlja "ohrabrivanje korupcije i javno prostituisanje".
Hagigi i njen verenik su takođe osuđeni da su se "udružili sa namerom da ugroze nacionalnu bezbednost i da su promovisali spornu propagandu".
 
 
Demonstracije u Iranu su izbile nakon smrti mlade Iranke kurdskog porekla Mahse Amini (22), koja je preminula u policijskom pritvoru pod nerazjašnjenim okolnostima nakon što ju je iranska verska policija uhapsila zbog nepropšisnog nošenja hidžaba.
 
Njena porodica tvrdi da je Amini preminula zbog policijskog zlostavljanja, dok iranske vlasti to negiraju.
 
Zbog smrti Amini izbili su masovni protesti širom Irana u kojima je poginuo veliki broj ljudi u sukobima sa bezbednosnim snagama. Zbog podrške protestima i sukobljavanja sa snagama bezbednosti mnogi demonstranti su osuđeni na stroge zatvorske, a neki i na smrtne kazne.

Teme

Iran
  • Rasa sa salasa

    31.01.2023 09:25
    Ne zaboravimo da je drugarica Tamara Vučić posetila ovu nadasve prijateljsku nam zemlju pre koju nedelju. Otvorila neki srpski paviljon u njihovoj biblioteci... Divota. Naši garesi Moskva, Teheran i Pjong Jang. Kao u Slobino doba.
  • Marko, Liman

    31.01.2023 08:45
    Sve to naša i ruska ekipa, u borbi za idejnu prevagu u avetu.
  • Ugarak

    31.01.2023 08:33
    Užas!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.