FOTO: Objavljena prva fotografija izgubljene-nađene radioaktivne kapsule u Australiji

Australijske vlasti jutros su pronašle radioaktivnu kapsulu izgubljenu na putu dugom 1.400 km nakon gotovo nedelju dana potrage.
FOTO: Objavljena prva fotografija izgubljene-nađene radioaktivne kapsule u Australiji
Foto: Beta/AP
Sada je objavljena i prva fotografija te kapsule koja je pronađena na tlu među kamenčićima. 
Vojska je proverila kapsulu i ona će biti prebačena u sigurni objekat u gradu Pertu u četvrtak, rekao je ministar hitnih službi Stiven Doson.
"Kada uzmete u obzir obim potrage, locirati taj objekat bio je ogroman zadatak, a grupe za potragu bukvalno su pronašle iglu u plastu sena", rekao je Doson.
 
 
Foto: Department of Fire and Emergency Services WA
 
Radioaktivna kapsula bila je deo merača koji se koristi za merenje gustine gvozdene rude iz rudnika Gudai-Dari u udaljenoj australijskoj regiji Kimberli.
 
Rio Tinto je poverio prevoz specijalizovanoj kompaniji i u ponedeljak se izvinio za gubitak koji se dogodio u nekom trenutku u poslednje dve nedelje.
 
Ruda se odvozila u postrojenje u predgrađu Perha - što je udaljenost duža od dužine Velike Britanije.
 
Srebrna kapsula prečnika 6 mm i duga 8 mm sadrži cezijum-137 koji emituje zračenje jednako 10 rendgenskih zraka u sat vremena.
  • Da se podsetimo!

    01.02.2023 13:10
    „Da bi ste iz jadarita izvadili litijum i bor, treba vam, prema studiji Rio Tinta, dnevno 1.100 tona koncentrovane sumporne kiseline, nekoliko desetina tona eksploziva za podzemnu eksploataciju. Predviđeno je studijom Rio Tinta da će doći do sleganja 850 hektara terena. Studija Biološkog fakulteta, koji je radio za Rio Tinto preliminarnu procenu uticaja na biodiverzitet, kaže da će mreža života biti izbrisana i preporuka mojih kolega sa Biološkog fakulteta jeste da se taj projekat uopšte ne realizuje“, navodi Ristić.
    „Prema studiji Rio Tinta predviđena je jedna deponiija zapremine 10 miliona metara kubnih upravo u priobalju Jadra i Korenite sa vrlo visokim rizikom od procurivanja toksičnih materija u podzemlje i zagađenja tih rezervi podzemnih voda. Ukoliko dođe do bujučnih poplavnih talasa postoji mogućnost dospevanja toksičnih materija u Jadar, Drinu, Savu, ugrožavanje Šapca i Beograda“, naglasio je prof. Ristić.
    Druga deponija je, kako kaže, predviđena na potoku Štavica tako što bi se podigla brana visine 17 metara i nekoliko miliona metara kubnih otpada tu deponovalo.
    On je naveo slučaj potoka kod rudnika Mount Poli u Britanskoj Kolumbiji koji je u vlasništvu Imperial Metals, najveće rudarske kompanije na svetu, gde je brana provaljena i gde je  isteklo 25 miliona metara kubnih toksične jalovine.
    „Tom prilikom zagađene su sve površinske, podzemne vode, ugroženo vodosnabdevanje, izbrisan biodiverzitet i niko nije kriv i sve je po zakonu“, rekao je prof. Ristić.
  • Samo pitam

    01.02.2023 13:03
    Sva sreća što je Zapadna Australija najvećim delom pustinjski i nenaseljen predeo.
    Nego, da li je Srbija već takva ili će takva postati nakon što Rio Tinto krene sa eksploatacijom litijuma i bora ... ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet