FOTO: U Velikoj Britaniji štrajkuje pola miliona zaposlenih

Desetine hiljada škola u Velikoj Britaniji su delimično ili potpuno obustavile nastavu.
FOTO: U Velikoj Britaniji štrajkuje pola miliona zaposlenih
Foto: Beta/AP
Obustavljen je i železnički saobaćaj, a očekuje se kašnjenja aviona jer je oko pola miliona radnika danas stupilo u štrajk da bi sindikati pojačali pritisak na Vladu sa zahtevom za veće plate zbog poskupljenja.
Današnji radnički štrajk, najveći u Velikoj Britaniji za više od deset godina, organizovao je savez sindikata koji prosvetu, državne službenike, javni prevoz.
U narednim danima i nedeljama planirano je više protesta u koje će se uključiti medicinske sestre i osoblje hitne pomoći.
 
 
Štrajkovi koji se u manjem obimu ponavljaju mesecima poremetili su život Britanaca, a još nije nadjeno rešenje za spor sindikata i vlade oko povišice plata i poboljšavanja uslova rada.
 
 
Današnji koordisani štrajkovi više delatnoosti znače eskalaciju protestnih akcija sindikata koji su poslednji put u Velikoj Britaniji bili tako organizovani 2011. godine, kada je više od milion radnika u javnom sektoru organizovalo jednodnevni štrajk u sporu oko penzija.
 
Inflacija u Velikoj Britaniji iznosi 10,5 odsto, najviša u poslednjih 40 godina, izazvana naglim porastom cena hrane i energije. Premijer Riši Sunak je poslanicima rekao da su štrajkovi nastavnika "greška" i tvrdi da je njegova vlada nastavnicima već dala najveće povećanje plata u poslednjih 30 godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet