Beloruski novinar i aktivista poljske manjine osuđen na osam godina zatvora

Beloruski novinar Andžej Počobut, predstavnik poljske manjine u Belorusiji, osuđen je danas na osam godina zatvora zbog "podsticanja mržnje", saopštio je beloruski sud.
Beloruski novinar i aktivista poljske manjine osuđen na osam godina zatvora
Foto: Beta/AP
Agencija AFP je prenela da je Počobut (49), dopisnik poljskog lista "Gazeta viborča" i aktivista za prava poljske manjine, "proglašen krivim za javne pozive na delovanje sa ciljem nanošenja štete nacionalnoj bezbednosti zemlje", i za "podsticanje na mržnju", naveo je beloruski Vrhovni sud u saopštenju.
Novinaru se sudilo u regionalnom sudu u zapadnom gradu Grodnou, gde živi velika zajednica poljskog porekla.
Poljska je odmah osudila presudu kao "nepravednu" i osudila što ju je izrekla "autoritarna država" protiv novinara gonjenog zbog poziva na međunarodne sankcije protiv Belorusije.
 
Šefica beloruske opozicije u izgnanstvu Svetlana Tihanovska ocenila je tu presudu kao ličnu osvetu beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka prema novinaru, koji je u pritvoru jop od hapšenja u martu 2021.
 
"Učinićemo sve što možemo da ga oslobodimo sa svim drugim političkim taocima", napisala je ona na Tviteru, prenela je agencija AFP.
 
Agencija AP navodi da je novinar i istaknuti pripadnik značajne poljske manjine u Belorusiji kažnjen sa osam godina zatvora usred obračuna sa kritičarama režima autoritarnog predsednika Lukašenka.
 
Počobut (49), proglašen je krivim za nanošenje štete nacionalnoj bezbednosti Belorusije i "podsticanje razdora"  jer je za uticajan poljski list "Gazeta Viborča" opširno izveštavao o masovnim protestima koji su nedeljama trajali u Belorusiji 2020. godine, posle predsedničkih izbora koji su Lukašenku, na vlasti od 1994. godine, doneli novi mandat, ali su opozicija i zapadne zemlje taj rezultat smatrale nameštenim.
 
Optužnica protiv Počobuta, kao dokaz da je on kriv, pominje njegovo izveštavanje o tim protestima, kao i njegove izjave u odbranu poljske manjine u Belorusiji i pominjanje sovjetske invazije Poljske 1939. kao akt "agresije".
 
Poljski premijer Mateuš Moravjecki je u tvitu osudio "nehumanu odluku beloruskog režima" i obećao da će "učiniti sve da pomogne poljskom novinaru koji se hrabro bori za istinu".
 
Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je visokog beloruskog diplomatu u Varšavi, Aleksandra Časnouskog, da mu uloži protest zbog presude. Poljska zahteva oslobađanje Počobuta i svih političkih zatvorenika u Belorusiji i poziva Minsk da poštuje međunarodne propise i bustavi akcije protiv poljske manjine, navodi se u saopštenju Ministarstva.
Po istaknutoj beloruskoj grupi za ljudska prava - "Viasni", Počobut je odbio da potpiše peticiju da ga Lukašenko pomiluje kada je uhapšen. Počobutovi rođaci su rekli da su mu tokom pritvora bile zabranjene posete i da nije mogao da prima ni pisma svog 12-godišnjeg sina.
 
"Viasna", grupa za ljudska prava, uključila je Počobuta na svoju listu 1.449 političkih zatvorenika koje drži Minsk.
 
Belorusko udruženje novinara (BAJ) objavilo je u sredu saopštenje u kojem zahteva Počobutovo hitno oslobađanje.
 
"U Belorusiji se guši bilo kakvo neslaganje, a presuda Počobutu potvrđuje da vlasti ne nameravaju da zaustave represiju", rekao je lider BAJ, Andrej Bastunec, zaključuje AP.
  • Naš cilj

    08.02.2023 20:35
    Lukašenko srpska majka. Šta će Srbinu sloboda, samo u se, na se i poda se. Piši z iako je latinično!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet