Klimatski aktivisti samo novčano kažnjeni zato što su se zalepili za Da Vinčijevu sliku

Pet klimatskih aktivista dobilo je novčane kazne jer su prošlog leta lepkom zalepili svoje šake za ram kopije slike Leonarda da Vinčija "Poslednja večera" u Kraljevskoj akademiji umetnosti u Londonu.
Klimatski aktivisti samo novčano kažnjeni zato što su se zalepili za Da Vinčijevu sliku
Foto: Pixabay
Aktivisti iz pokreta "Just Stop Oil" došli su u julu 2022. godine u londonski muzej, namazali šake lepkom i prilepili ih za ram slike, a jedan od njih je sprejom ispasao parole na zidu.
Njihov cilj je bilo da time ukažu na štetnost korišćenja nafte.
Posle dvodnevnog suđenja, sudija Vilijam Nelson odredio je aktivistima da plate svaki po 486 funti (587 dolara) na ime štete koju su izazvali izvršenjem krivičnog dela.
 
Prema njegovim rečima, oni su bili "bezobzirni" jer su znali da će oštetiti ram slike.
 
Sudija je, međutim, istakao da je "primarni razlog" njihovog protesta bio da "pridobiju medijsku pažnju, a ne da oštete umetničko delo".
 
Slika iz 16. veka nije oštećena, a pripisuje se jednom ili nekolicini Da Vinčijevih učenika. Smatra se najtačnijom kopijom čuvenog originala.
 
Organizacija "Samo prekinite s naftom" je saopštila da joj je želja bila da pritisne britansku vladu na odustajanja od izdavanja dozvola za eksploataciju nafte i gasa.
 
Aktivisti te organizacije su se pročuli bacanjem paradajz-čorbe na Van Gogovu sliku "Suncokreti" u Londonskoj nacionalnoj galeriji. Ni tada nije došlo do oštećenja umetničkog dela, jer je bilo zaštićeno staklenim zidom.
 
Pažnju je privukla još jedna njihova akcija: istrčavanje na pistu za trke tokom britanskog gran-prija Formule jedan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet