Porodica žrtve Holokausta platiće Austriji milione dolara nakon zabune oko slike

Porodica Jevrejke koja je, da preživi, 1938. bila prisiljena da proda sliku Gustava Klimta, pristala je da plati Austriji 11,3 miliona dolara.
Porodica žrtve Holokausta platiće Austriji milione dolara nakon zabune oko slike
Foto: Pixabay
Ovo je usledilo nakon što je zabuna oko te slike značila da im je vraćena pogrešna slika, objavljeno je u Austriji.
Noru Stiasni iz Beča, nećaku kolekcionara umetnina Victora Cukerkandla, nacisti su zajedno s njenom majkom Amali Cukerkandl deportovali u geto Izbicu u Poljskoj jer su Jevreji. Pretpostavlja se da je ubijena ili u tom, ili u obližnjem logoru smrti Belzecu.
Austrija je vratila Klimtov "Apfelbaum II" iz bečkog muzeja Belvedere 2001. potomcima Nore Stiasni, verujući da je to slika koju je bila prisiljena da proda 1938, godine kada je nacistička Nemačka anektirala Austriju.
 
Stručnjaci su kasnije ipak utvrdili da je slika koju je prodala zapravo najverovatnije Klimtov "Rosen unter Baeumen", a Francuska je 2021. pristala da vrati to delo iz Muzeja Orsej naslednicima Stiasni.
 
Međutim, do tada je porodica već prodala "Apfelbaum II", a sadašnji vlasnici nisu bili zainteresovani za prodaju, navelo je austrijsko ministarstvo kulture u saopštenju objavljujući nagodbu s porodicom naslednice.
 
"Iako boli što sliku 'Apfelbaum II' nije moguće vratiti u Austriju, ipak je dobro što se dugo i komplikovano pitanje povrata ove slike privodi kraju nagodbom koja je sada postignuta", izjavila je zvaničnica u ministarstvu umetnosti i kulture Andrea Majer.
  • čitalac

    12.02.2023 17:51
    za uvazenog komšiju
    Hvala na sugestiji, poznat mi je rad Mimare. Ali tokom II Svetskog rata opljačkana su mnoge dragocenosti iz naših manastira pri čemu se zna i gde se nalaze. Proverite komšija gde su završile umetnine iz recimo manastira Krušedol ili Žiča? Ali ovo nije tema za komentare u medijima...
    Uzgred, šta znači tvrdnja da je vraćeno mnogo više nego što je opljačkano? Hvala.
  • Komšija

    12.02.2023 13:30
    @citalac

    Proučite čime se bavio Ante Topić Mimara, pa sami zaključite da li je vraćeno i mnogo više nego što je opljačkano, kao i gde je sve to završilo.
  • čitalac

    12.02.2023 08:27
    umetnička dela
    Da li će i kada biti vraćena Srbiji dela pokradena tokom I i kasnije II Svetskog rata ali i tokom raspada Jugoslavije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet