Bisenić: Zapadnim zemljama se ne žuri da pomognu Siriji

Pomoć Turskoj nakon zemljotresa stiže iz svih krajeva sveta, dok je sirijskoj vladi stigla prva pomoć iz EU.
Turskoj pomaže 99 država, 68 timova je na terenu, a kada je o Siriji reč međunarodne humanitarne organizacije pozivaju da se iskorači iznad politike.
Novinar i diplomata Dragan Bisenić kaže za RTS da u Siriji živi 17,5 miliona ljudi, a da njih 13 miliona i od pre zemljotresa zavisi od humanitarne pomoći.
 
"Humanitarna pomoć ne stiže do svih njih, već jedva do polovine. Od svih njih otprilike devet desetina živi na ivici siromaštva. Gradovi poput Alepa, koji su bili pod vlašću Islamske države, potpuno su razoreni, oni ni sada nemaju uslove. To su planinski i pustinjski predeli gde je temperatura sada izuzetno niska i to takođe otežava i život i dostavu pomoći", kaže Bisenić.
Ukazuje da je pomoć koja stiže u Siriju neuporedivo manja i gotovo beznačajna u poređenju sa onom koja se šalje Turskoj.
 
"Zapadne zemlje se niti žure, niti pokušavaju da Siriji pomognu u istoj meri u kojoj to čine prema Turskoj, budući da je Turska i članica NATO-a. Situacija u Siriji je zaboravljeni rat, od većine evropskih država Sirija je pod sankcijama zbog vlasti predsednika Bašara el Asada. U ovom trenutku pomoć koja stiže Siriji je neuporedivo manja i gotovo beznačajna u odnosu na pažnju koja se obraća na Tursku. Tek juče je izvesna prva italijanska pomoć upućena, ali nije stigla u Siriju, nego u Bejrut", kaže Bisenić.
 
Ukazuje da pomoć kasni jednim delom i zbog odbijanje centralne vlade u Damasku da prihvati da se mimo nje održavaju direktni kontakti sa pogođenom provincijom, koja je jedina u ovom trenutku ostala pod vlašću pobunjenika, odnosno onih snaga, koje zvanična Sirija ne priznaje.
 
"Žele da se ta pomoć odvija isključivo preko Damaska, opet na drugoj strani Zapadne vlade i humanitarne organizacije to odbijaju, sa obrazloženjem da bi to bilo iskorišćeno za dalje napade i dalju agresiju i autoritarnost sadašnjeg predsednika", navodi Bisenić.
 
Na pitanje da li će zapadne sankcije Damasku biti ukinute ili ublažene, kako bi se Sirijcima dopremila neophodna pomoć odgovara da veruje da će se naći neko rešenje, tim pre imajući u vidu da je Sirija ratom razorena zemlja.
 
Ocenjuje da će na donatorskoj konferenciji Evropske unije početkom marta, sigurno biti jedan deo sredstava određen za Siriju. 
 
Prema njegovim rečima, zemlje koje pomažu Siriji su regionalne zemlje.
 
"Prva država koja je uputila pomoć bio je Egipat, a zatim Rusija i neke druge zemlje. Rusija ima tamo svoje spasilačke ekipe, ali i vojne snage koje se nalaze u Siriji, ali to nije neki veliki broj. U svakom slučaju, Rusija je zainteresovana i za Tursku i za Siriju budući da Turska ima veliki diplomatski značaj za nju, a sa druge strane Sirija je direktno zavisna od Rusije", ukazuje Bisenić.
Pomoć za ugrožene u Siriji dostaviti u prostorije ambasade
 
Ambasada Sirije u Beogradu pokrenula akciju za prikupljanja novčanih donacija u prostorijama ambasade, jer su sprečeni da otvore namenski račun u bankama zbog sankcija.
 
Navode da svi koji žele da doprinesu akciji, to mogu da urade u ambasadi Sirije u Ulici serdar Jola 12 u Beogradu 08 do 15 časova. Za sve dodatne informacije građani se mogu obratiti ambasadi preko mejl adresa.
 
Ambasador Sirije u Srbiji Basem Džaman Aga kaže da je toj zemlji potrebna svaka vrsta pomoći.
 
Humanitarne organizacije proglasile su pogođeni deo Siriji nakritičnijom tačkom na planeti.
  • KirkaYU

    13.02.2023 12:33
    ---
    Nije mi jasno da se Ambasada Sirije malo ozbiljnije ne organizuje u vezi sakupljanja pomoći. Na sajtu im stoji stara adresa, nova je Serdar Jola 12. Pomoć može samo lično radnim danima 8-15. Zašto ne bi sakupljali novac na punktovima u većim mestima i da objave raspored kojim danom su gde. Drugo, u Ambasadi bi mogli da dežuraju i vikendom. Sigurno nas ima dosta koji želimo da pomognemo, a nismo iz Beograda.
  • Zemlja čudesa

    13.02.2023 04:50
    Jeste li već čuli da...
    ...je NATO bombardovanje Srbije 1999. godine bilo "humanitarna misija"? Eto, toliko o humanosti Zapada.
  • NS

    12.02.2023 18:16
    Zauzeti su svetim ratom protiv Rusije.
    Ukrajna ih kosta milijarde a u Siriju ni kerove da posalju da nanjuse prezivele!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet