Donji dom francuskog parlamenta završio raspravu o reformi penzija bez glasanja

Donji dom francuskog parlamenta završio je raspravu o predloženoj reformi penzija bez glasanja i u konfuziji, dok će Senat raspravljati o tome 2. marta.
Donji dom francuskog parlamenta završio raspravu o reformi penzija bez glasanja
Foto: Pixabay
Reforma penzija, vodeća mera drugog petogodišnjeg mandata francuskog predsednika Emanuela Makrona, naišla je na protivljenje levice i desnice, a ta reforma je izazvala i demonstracije i štrajkove širom zemlje.
Najavljena reforma je izazvala nesuglasice unutar Makronove većine u parlamentu, koja mora da se osloni na podršku desničarske stranke Republikanci da bi tekst bio usvojen.
Predložena reforma izazvala je probleme tokom devet dana rasprave u parlamentu, uključujući i prekid sednice i opomene poslanika na poštovanja rada parlamenta zbog vređanja. Levica je bila podnela nekoliko hiljada amandmana.
 
Rasprava je završena u Ustavom predviđeno vreme, u petak tačno u ponoć.
 
Sada je red na Senatu da 2. marta počne raspravu o reformi penzija, koji mnogi građani i sindikati osporovaju, posebno deo koji se odnosi na pomeranje starosne granice za odlazak u penziju, na 64 godine, umesto 62.
 
Na poslednjem protestu građana na poziv sindikata održanom u četvrtak okupilo se oko 440.000 ljudi prema policiji, dok su sindikati naveli broj od 1,3 miliona.
 
Naredni protest je zakazan za 7. mart. Sindikati prete da Francusku blokiraju ako vlada ne povuče reformu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet