Kadirov najavio da će napraviti svoju privatnu vojsku po uzoru na Vagner grupu

Čečenski lider i saveznik Vladimira Putina, Ramzan Kadirov, izjavio je da planira da jednog dana osnuje svoju privatnu vojnu kompaniju po uzoru na Vagner grupu Jevgenija Prigožina.
Kadirov najavio da će napraviti svoju privatnu vojsku po uzoru na Vagner grupu
Foto: Beta/AP
Kadirov je u objavi na Telegramu naveo da su vojnici Vagner grupe boreći se sa ruskim trupama u Ukrajini, postigli "impresivne rezultate".
"Možemo sa sigurnošću reći da je Vagner pokazao hrabrost i stavio tačku na diskusije o tome da li ili nisu potrebne takve privatne vojne kompanije", rekao je Kadirov, koji predvodi Čečensku Republiku od 2007.
Uspon Vagnera i drugih najamničkih snaga izvan tradicionalne ruske vojne komandne strukture izazvala je zabrinutost zapadnih diplomata da bi takve grupe jednog dana mogle biti pretnja stabilnosti u Rusiji.
 
Kadirov i Prigožin uglavnom predvode snage u Ukrajini nezavisno od ruske vojne komande i nepokolebljivi su saveznici Putina, ali su i javno istupali protiv ruskog vojnog rukovodstva. Vagnerova grupa koja ima sve značajniju ulogu u ratu Rusije i Ukrajine, predvodi višemesečni napad na grad Bahmut u Donjeckoj oblasti.
 
Kadirov, sin bivšeg čečenskog predsednika Ahmada Kadirova koji je ubijen u bombaškom napadu 2004. u Groznom, sklopio je prećutni savez sa Prigožinom, u pogledu zajedničkih kritika na račun ruskog vojnog vrha i pozivanja na energičniji sukob, navodi Rojters.
  • Zare

    20.02.2023 08:37
    Odnosno po uzoru na Mad Max.
  • Da

    19.02.2023 20:12
    Napraviće vojsku od svojih mrtvih vojnika? Važžži.
  • Pravi Rusofil

    19.02.2023 19:09
    Pa jbg, slatka je to para! Ako ga plaća 1 milion $ na hiljadu boraca mesečno, ili par desetina miliona po ostvarenom cilju dok izgleda vojska ne sluša slepo diktatora - lepa je to para!
    Samo šta ćemo ako se plaćenici i vojska pobiju između sebe?
    Ili ako plaćenici pomisle da je Putin slab, hoće ga onda vojska braniti ... ?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.