Šef ruske paravojne grupe Vagner optužio rusku vojsku za izdaju

Šef ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin optužio je danas Generalštab ruske vojske za "izdaju" jer odbija da obezbedi opremu njegovim plaćenicima na liniji fronta na istoku Ukrajine.
Šef ruske paravojne grupe Vagner optužio rusku vojsku za izdaju
Foto: Beta/AP
Kako je ocenila agencija Frans pres, ta izjava Prigožina, inače biznismena, označava povećanu napetost između njegove grupe Vagner i ruske vojske, jer se čini da su obe snage u konkurenciji na terenu u Ukrajini.
Tenzije su postale sve vidljivije poslednjih nedelja dok ruske snage pokušavaju da zauzmu istočni grad Bahmut, pri čemu vojska i Vagner tvrde da napreduju, sa ponekad protivrečnim informacijama.
"Načelnik Generalštaba i ministar odbrane po svaku cenu dele naređenja tražeći ne samo da ne daju municiju paravojnoj grupi Vagner, već i da joj ne pomažu u vazdušnom transportu", rekao je Prigožin u audio poruci emitovanoj na Telegramu.
 
Šef Vagnera je ocenio da postoji "frontalno protivljenje, koje nije ništa drugo nego pokušaj uništenja Vagnera".
 
"To se može uporediti sa izdajom otadžbine jer se Vagner bori za Bahmut i trpeći stotine žrtava svakog dana", rekao je on.
 
Prigožin je u prošlosti više puta kritikovao rusku vrhovnu komandu, međutim otvorena kritika na načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova i ministra odbrane Sergeja Šojgua, dve glavne ličnosti vlasti Vladimira Putina, očigledno predstavlja povećanje napetosti. Ni vojska, ni Ministarstvo odbrane nisu za sada reagovali.
  • Дуле

    21.02.2023 23:36
    Чуј стотине гину дневно.Све исплива кад се лажови посвађају.
  • zztop

    21.02.2023 19:07
    Ovo nešto kao onomad kad se šešelj i kapetan dragan posvađaše u obrovcu...
  • Setite se

    21.02.2023 18:21
    Litvinjenka
    I Prigožinu će izgleda malo začiniti biftek, ju čuj mene sa plutonijumom, mislio sam na peršun...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet