Opozicija u Meksiku protestovala protiv izborne reforme

Nekoliko desetina hiljada ljudi protestovalo je u Meksiko Sitiju protiv izborne reforme koju je odobrila vlast.
Opozicija u Meksiku protestovala protiv izborne reforme
Foto: Beta/AP
Ta reforma prema opoziciji ugrožava nezavisnost Nacionalnog izbornog instituta zaduženog za organizaciju narednih predsedničkih izbora zakazanih za sredinu 2024. godine.
Demonstranti obučeni u belo i roze okupili su se u centru grada pod sloganom "Ne dirajte moj glas", javila je agencija Frans pres sa lica mesta.
Opozicija i deo civilnog društva odbacuju izbornu reformu koju je prošle nedelje usvojio parlament, u kojem većinu imaju bliski predsedniku Andresu Manuelu Lopesu Obradoru (Lopez) i njegovi saveznici.
 
Reforma smanjuje resurse Nacionalnog izbornog instituta, kojeg je Lopes Obrador ranije optužio da je prikrivao prevaru.
 
Ta reforma takođe ograničava ovlašćenja Instituta da nadgleda izbornu propagandu na radiju i televiziji.
 
Opozicija smatra da te promene utiču na nezavisnost Instituta u korist vlasti kako se približavaju izbori 2024. godine. Lopes Obrador je odbacio te primedbe smatrajući svoje političke protivnike "korumpiranim" i da žele da se vrate na vlast.
 
Prvi protest opozicije protiv reforme održan je 13. novembra. Institut i opozicione stranke najavile su žalbu Vrhovnom sudu na izbornu reformu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet